Минимална заплата 1400 лв., за да оцелеем

Минимална заплата 1400 лв., за да оцелеем
A A+ A++ A

 

Минималната заплата трябва да стане поне 1400 лв., за да могат двама работещи родители да отглеждат едно дете, пресметнаха от КНСБ. Реално обаче минималната заплата е само 710 лв. и населението в страната намалява, като вече доближава 6,5 млн. души.

Необходимите пари за издръжка на семейство от двама възрастни с едно дете до 14 години са 2189 лв. на месец, каза Пламен Димитров, президент на КНСБ. Тези пари за нужни само за най-необходимото - храна, жилище, транспорт, образование и т.н. Необходимите средства за издръжка на тричленно семейство са нараснали с 283 лв., или с 14,8% за година, заради високата инфлация. За да разполагат с 2189 лв. на месец двамата родители трябва да имат брутни заплати поне по 1411 лв., показват данните на КНСБ.

Ако човек работи и живее сам, за месечната му издръжка са необходими 1216 лв., което е със 157 лв. повече спрямо миналата година по това време. За да разполага с тези пари, брутната му заплата трябва да е 1567 лв.

Заради високата инфлация и ръста на необходимите разходи за издръжка на хората, от КНСБ предлагат минималната заплата да стане 760 лв. още с актуализацията на бюджета от 1 юли. От 2009 г. насам минималната заплата се е покачвала по-бързо от инфлацията и така реално парите са хората са се увеличавали. В момента обаче това не е така. През последните месеци се увеличават хората, които работят за по-малко пари от необходимите за издръжката им. 71% от работещите взимат под необходимата заплата за нормалното им оцеляване без да гладуват и да стоят на студено през зимата. Затова според КНСБ минималната заплата трябва да нараства със 17-18% през всяка от следващите години, за да може през 2027 г. да достигне необходимите пари за издръжка.

Сред основните причини за ръста на нужните пари за издръжка на българите е поскъпването на бензина (с 42% за година), дизела (с 45%), газа (около 4 пъти) и тока за бизнеса (близо пет пъти). Всичко това се отразява на цените на останалите стоки и услуги. За година храните са поскъпнали със 17,7%. Повишението на цената на хляба е с 20%, на олиото с 56,9%, на млякото и млечните продукти - с 18%. В резултат инфлацията в България е сред най-високите в ЕС. Само в пет държави от ЕС покачването на цените е по-голямо.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"