Сърбия се озъби на Европа заради Косово

Сърбия се озъби на Европа заради Косово
На среща с еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле (вдясно) президентът на Сърбия Томислав Николич заявил, че ако Европа искрено желае Сърбия да се присъедини към нея, трябва да измени частта относно Косово в доклада си. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сърбия се озъби на Европейската комисия заради настояването Белград да признае териториалната цялост на Косово, което фигурира в годишния доклад за напредъка на страната по пътя й към членство в ЕС.

На среща с еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле президентът на Сърбия Томислав Николич заявил, че ако Европа искрено желае Сърбия да се присъедини към нея, трябва да измени частта относно Косово в доклада си, предаде БТА, позовавайки се на ТАНЮГ.

„По този начин ЕС ще докаже, че е неутрален по отношение на статута на Косово“, подчерта президентът.

Щефан Фюле каза, че формулировката „териториална цялост“, която предизвика отрицателни реакции в Сърбия, не предопределя статута на Косово, като подчерта, че Европа още от 2005 г. се е обявила против разделянето на Косово.

Двамата се съгласиха, че положението в Косово е изключително деликатно и че всяка формулировка във връзка с него трябва да бъде пределно ясна.

Томислав Николич заяви, че Сърбия не желае да отлага влизането си в ЕС, оставяйки проблемите настрана, а е готова да ги решава.

Президентът подчерта, че Белград прави всичко възможно, за да изпълни условията на ЕС, и е доказал това с конкретни резултати в реформата на правосъдието, борбата против престъпността и корупцията и преди всичко с истинската си готовност за нормализиране на отношенията с Прищина и решаване на проблемите с директни преговори на най-високо политическо равнище.

В разговора Щефан Фюле заяви, че започването на преговори за присъединяване е възможно през 2013 г.

„Искрено вярвам, че ако Сърбия се възползва от възможността, представена в тазгодишния доклад на Европейската комисия, има шанс започването на преговори да се превърне в реалност през следващата година“, каза той.

В доклада на Брюксел за Сърбия се казва, че постигането или липсата на подобрение в отношенията с Косово може съответно да ускори или попречи за по-нататъшния напредък към членство на двете държави в ЕС.

#Сърбия #Томислав Николич #Президент на Сърбия #Косово #ЕК #Щефан Фюле #членство в ЕС #Белград #Прищина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници