Зеленски: Войната у нас е копи-пейст на Втората световна! Руснаците са убили поне 220 деца

Зеленски: Войната у нас е копи-пейст на Втората световна! Руснаците са убили поне 220 деца
A A+ A++ A

Украинският президент Володимир Зеленски призова датския народ да си спомни за нацистката окупация и как се е освободил благодарение на това, че Германия е загубила Втората световна война. Той заяви това на живо вечерно включване по време на прояви в столицата Копенхаген и друг голям град - Орхус, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"По онова време хората са празнували и са се надявали, че тази жестока война ще бъде последната", каза държавният глава.

Но войната се е завърнала с руската инвазия в Украйна, която по думите му е точно толкова жестока, колкото и Втората световна.

По думите му близо 1000 ракети са били използвани срещу украинците, повечето от които са ударили граждански обекти като детски градини, училища и университети.

"Окупаторите вече са убили 220 деца, но не знаем каква е ситуацията в окупираните територии", заяви Зеленски. "Руската държава не е готова да спре войната. Те мечтаят за превземането на Украйна и други европейски страни. Те все още мечтаят свободата в Европа да изчезне", добави той.

На 4 май датчаните отбелязаха освобождението си от германската окупация. На този ден през 1945 г. е обявено по радиото, че германските войски в Дания са се предали.

Във възпоменателните събития в двата най-големи датски града се включиха много хора. Те носеха факли и изразиха солидарност с Украйна. 

#Володимир Зеленски #Дания #Втора световна война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »