Нинова дава Янев на главния прокурор заради „енергийни“ СРС-та

Нинова дава Янев на главния прокурор заради „енергийни“ СРС-та
Депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова дава независимия депутат Яне Янев на главния прокурор. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова дава независимия депутат Яне Янев на главния прокурор.

Тя ще подаде сигнал срещу колегата си в качеството му на председател на новосформираната анкетна комисия за проучвания на случаи и факти за корупция по високите етажи на властта, предаде репортер на БГНЕС.

„Г-н Янев публично ме обвинява в корупционни сделки, свързани с енергетиката, изграждането на АЕЦ „Белене“ и договори за доставка на газ от Русия“, посочи Корнелия Нинова.

Тя визира извадените в началото на октомври от Яне Янев разговори между Корнелия Нинова с енергийния олигарх Красимир Георгиев, бившия енергиен министър Румен Овчаров, шефа на „Росатом“ Сергей Кириенко и енергийния министър на Русия Сергей Шматко по темата за строежа на втората атомна централа в качеството й на зам.-министър на икономиката по времето на Румен Овчаров.

„Г-н Янев много добре знае, че това не е вярно“, категорична бе Корнелия Нинова.

В тази връзка тя заяви, че не е участвала в преговори и разговори за доставка на газ и за проекта АЕЦ „Белене“.

„Като заместник-министър на икономиката ресорът ми нямаше нищо общо със сектора „Енергетика“. Никога от мен не са зависили вземането на решения и подписването на решения на темата „Енергетика“. Не познавам господата Кириенко и Шматко и не съм говорила с тях по никакъв повод. С Овчаров и Красимир Георгиев не съм обсъждала теми, свързани с енергетиката, газови теми, АЕЦ „Белене“ и други“, твърди Корнелия Нинова.

Тя обвинява Яне Янев в набедяване, за което се предвижда наказание от 1 до 6 години лишаване от свобода и обществено порицание.

Корнелия Нинова се обръща към главния прокурор на основание член 70 от Конституцията да поиска снемане на имунитета на Яне Янев за извършеното от него престъпление и за образуване на досъдебно производство.

#Сергей Шматко #Сергей Кириенко #„Росатом“ #Румен Овчаров #АЕЦ „Белене“ #главен прокурор #независим депутат #Яне Янев #депутат от БСП #Корнелия Нинова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници