СЗО предупреди за епидемия от затлъстяване в Европа

СЗО предупреди за епидемия от затлъстяване в Европа
A A+ A++ A

СЗО съобщи за "епидемични" нива на наднормено тегло и затлъстяване в Европа, свързани с над 1,2 милиона смъртни случая годишно, като призова за бързи промени в политиката, за да се обърне опасната тенденция.

В нов доклад на Световната здравна организация се казва, че през последните пет десетилетия процентът на затлъстяване в региона е нараснал със 138% и е свързан с редица ракови и сърдечносъдови заболявания. Близо една четвърт от възрастните в Европа са със затлъстяване, което е повече, отколкото в който и да е друг регион, с изключение на Северна и Южна Америка, посочва СЗО.

"Нивото на наднорменото тегло и затлъстяването е достигнало епидемични размери в целия регион и продължава да се увеличава", заяви европейският офис на здравния орган. "Повишеният индекс на телесна маса е основен рисков фактор за незаразни болести, включително рак и сърдечносъдови заболявания", е цитиран в доклада регионалният директор на СЗО Ханс Клуге.

Затлъстяването причинява поне 13 различни вида рак и вероятно е причина за поне 200 000 нови случая на рак годишно, се казва в доклада.

"Тази цифра се очаква да нарасне още повече през следващите години", се казва в новия доклад на организацията.
Смята се, че наднорменото тегло и затлъстяването са причина за повече от 1,2 милиона смъртни случая годишно, което представлява повече от 13% от смъртните случаи в региона, допълва тя.

Последните налични изчерпателни данни, от 2016 г., показват, че 59% от възрастните и почти едно от всеки три деца - 29% от момчетата и 27% от момичетата - са с наднормено тегло в Европа.

През 1975 г. 40 процента от възрастните европейци са били с наднормено тегло. Оттогава досега разпространението на затлъстяването сред възрастните се е увеличило със 138%, като между 2006 и 2016 г. увеличението е 21%.

Пандемията от коронавирус също се свързва с нарастващите талии, особено след като локдауните са насърчили "нездравословното хранене или заседналия начин на живот", се посочва в доклада.

Той разкрива и допълнителни рискове за здравето, свързани с наднорменото тегло.

"Хората, живеещи със затлъстяване, са по-склонни да изпитат тежки последици от спектъра на болестта COVID-19, включително прием в интензивно отделение и смърт", каза Клуге.

Авторите също така отбелязват, че причините за затлъстяването "са много по-сложни от обикновената комбинация от нездравословно хранене и липса на физическа активност". Факторите на околната среда, които са уникални за "силно дигитализираните общества на съвременна Европа, също са двигатели на затлъстяването", се казва в доклада, в това число маркетингът на нездравословни храни и онлайн игрите - особено сред децата.

СЗО призова за промени в политиките за предотвратяване на затлъстяването и насърчаване на здравословния начин на живот, като например облагане с данък на сладките напитки и субсидиране на здравословните храни, като същевременно се ограничи предлагането на нездравословни храни на децата.

"Политическите интервенции, насочени към екологичните и търговските детерминанти на лошото хранене на нивото на цялото население, вероятно ще бъдат най-ефективни за обръщане на епидемията от затлъстяване", заяви организацията.

Европейският регион на СЗО включва 53 държави, включително няколко в Централна Азия.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »