3 месеца по-късно: Спират полетите София-Скопие

3 месеца по-късно: Спират полетите София-Скопие
A A+ A++ A

Българската авиокомпания „Гъливер“ спря да продава билети за полета София-Скопие от 21 май, съобщи специализираният самолетен портал Ex Yu Aviation.

Според македонски медии полетите се осъществяват със 7-8 пътници, а е имало случаи, когато са борда е имало само двама-трима души, по-малко от екипажа, пише „Клуб Z”.

Засега не е ясно дали полетите се отменят окончателно, тъй като няма обяснение от българската авиокомпания, която е спряла да продава билети и за Тирана. Скопие и Тирана бяха единствените чужди дестинации на „Гъливер“.

Авиокомпанията поддържаше маршрута София-Скопие с турбовитлов самолет ATR 72–600, който е с  капацитет 65 места. Полетите бяха в понеделник и в събота. Цените - от 128 до 300 лв. за двупосочно пътуване.

Авиолинията Скопие-София беше обявена от българския премиер Кирил Петков като първа мярка  за изграждане на доверие между двете страни. Това е четвъртият опит за създаване на  редовна авиолиния между  столиците на Северна Македония и България, а предишните три бяха неуспешни отново поради малък брой пътници.

Първите полети между Скопие и София започват през есента на 1992 г. с авиокомпания „Хемус Еър“ със самолет за 18 пътници. След присъединяването на България към ЕС линията София-Скопие  е възстановена през декември 2007 г. Този път Bulgaria Air летеше три пъти седмично с ATR-42, с капацитет от 40 пътници, на цена от 49 евро. Предпоследният опит да се възкреси линията беше през 2010 г.

Ще субсидира ли правителството въздушната линия?

Продажбата на самолетни билети вероятно e спряна поради преговорите на компанията с българското правителство за субсидирането ѝ. Това коментира днес македонският министър на външните работи Буяр Османи.

 

„Когато обсъждахме този въпрос, разглеждахме две възможности: Първата беше полетите да бъдат напълно комерсиални, т.е. в зависимост от интереса от страна на пътниците. Втората включваше субсидиране от страна на правителствата, при което Република България пое върху себе си този ангажимент”, каза Османи, цитиран от БГНЕС.

Той сподели, че според информацията, с която разполага, резервациите на билети са спрени, тъй като текат преговори между авиокомпанията и българското правителство дали ще има подкрепа от страна на България или не. Османи подчерта, че би било добре функционирането на тази авиолиния да продължи.

Авиокомпанията прекрати също така резервациите за другата си редовна международна линия до Тирана от 14 май.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »