Борисов нямало да участва в преговорите за „Южен поток“, ако Путин не дойде в България

Борисов нямало да участва в преговорите за „Южен поток“, ако Путин не дойде в България
Бойко Борисов втвърди тона и се закани да се откаже от преговорите за газопровода „Южен поток“, ако Владимир Путин не дойде в България – визита, която не потвърждават нито Кремъл, нито МВнР. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов заплаши с отказ от участие в преговорите за газопровода „Южен поток", ако руският президент Владимир Путин не посети България на 9 ноември.

„Ако Путин не дойде у нас, и аз няма да участвам в преговорите за „Южен поток“, заявява министър-председателят пред вестник „Преса“.

В същото време от Министерството на външните работи на България официално признават, че посещението на Владимир Путин не е сигурно.

Премиерът Бойко Борисов на 13 септември тази година лично съобщи, че Владимир Путин ще дойде в България на 9 ноември.

Ден след това от Кремъл съобщиха, че подобна визита не е планирана в графика на Владимир Путин.

Известно напрежение в двустранните отношения предизвика и изявлението пред агенция БГНЕС на вицепремиера Симеон Дянков, който каза, че „ако трябва, пак ще ги пляскаме руснаците".

Той имаше предвид делото срещу България в арбитражния съд, заведено от руската компания „Атомстройекспорт“ за отказа от строителството на АЕЦ „Белене“ и посканата компенсация в размер на 1 млрд. евро, която финансовият министър смята за неоснователна.

„Исканията на „Атомстройекспорт“ са смешни, затова сигурно са ги посъветвали техните юристи. Ние тях ги познаваме, те са губили доста дела в Европа, ще загубят още едно, ако тръгнат да се борят с нас“, каза още Симеон Дянков.

Тогава той подчерта, че ситуацията с „Атомстройекспорт“ няма да се отрази негативно на бъдещи отношения между български и руски търговски организации.

„Ние сме показали, че не се плашим от руснаците, нито от определени компании, нито от енергийни гиганти. Ако трябва, пак ще ги пляскаме“, закани се Симеон Дянков.

#АЕЦ „Белене“ #„Атомстройекспорт“ #Симеон Дянков #МВнР #Министерство на външните работи #България #Владимир Путин #„Южен поток“ #премиер на България #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"