Депутатът Дунчев: Не лесовъди, а политици, кметове и свързани с тях фирми стопанисват горите

Депутатът Дунчев: Не лесовъди, а политици, кметове и свързани с тях фирми стопанисват горите
A A+ A++ A

„През последните 20 години българските гори не се стопанисват от лесовъди. Те се стопанисват от кметове, политици, депутати, областни управители и свързаните с тях фирми”, това заяви пред NOVA депутатът от "Продължаваме промяната"  Александър Дунчев.

По думите му на лесовъдите на място е оказван натиск да разрешават подобна безобразна сеч:

„В България годишно се добиват около 7 млн. кубика плътна дървесина. Това е добив за близо 200-300-400 млн. лева. Около една пета от тях се крадат и отклоняват към големи монополисти, към партийни каси, ако щете. Това са схеми, който ние разследваме, включително с NOVA, от 2015-2016 година. Тогава показахте в Ваши разследвания, как действат тези схеми в Габрово, Петрич и Велинград”.

Според него в едно от горските стопанства в Родопите една трета от гората е изсечена „на голо”:

„Това са сечища, които са свръхголеми. Там няма подраст от млади фиданки и гората се възстановява десетилетия по-бавно от нормалното. Правихме проверка на терен – това са били здрави гори”, посочи той.

И допълни:

„Фирми, които работя в горско стопанство „Родопи”, са секли законно. Държавата им е позволила сеч на голяма надморска височина и в мащаби, надвишаващи многократно възможността на гората да се възстанови. След  разследване 2020 година беше издадена инструкция, която забрани тези сечи по този мащабен начин”.

#гори #Александър Дунчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"