Облагат лихвите само по депозити, внесени след 1 януари 2013 г.

Облагат лихвите само по депозити, внесени след 1 януари 2013 г.
Лихвите, които ще бъдат облагани с данък, ще бъдат само тези, за които има сключен договор с банката за определен срок, за определена сума, която е блокирана за този срок, и за конкретен лихвен процент, обясни Менда Стоянова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Данъкът върху лихвите по депозити ще важи само за сключени договори след 1 януари 2013 г., ще се облагат само влогове с договорена лихва, а данъкът ще се плаща и върху депозити в банки извън страната, поясни председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.

„Лихвите, които ще бъдат облагани с данък, ще бъдат само тези, за които има сключен договор с банката за определен срок, за определена сума, която е блокирана за този срок, и за конкретен лихвен процент, който ще бъде получен за този срок. Това е точната дефиниция на депозит и само такива банкови сметки ще бъдат облагани с данък," обясни Менда Стоянова в ефира на bTV.

И правителството, и управляващите в парламента са твърдо убедени, че данък върху лихвите трябва да бъде въведен, въпреки острата реакция на обществеността и опозицията.

Според финансовия министър Симеон Дянков това не е нов данък, а разширяване на данъчната основа на вече съществуващия плосък данък, който е бил въведен от Тройната коалиция.

„Не можем да връщаме лентата назад“, обяви пък Стоянова и припомни, че приходите от данъка вече са заложени в приходната и разходната част на проектобюджета за следващата година.

#банкова система #Министерски съвет #Закон за ДДС #Министър на финансите #Симеон Дянков #данък върху лихвите по депозити #лихви #данък #депозити #Менда Стоянова #депутат от ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"