Руските сили били на косъм да заловят Зеленски в първите часове на инвазията

Руските сили били на косъм да заловят Зеленски в първите часове на инвазията
A A+ A++ A

Украинският президент Володимир Зеленски описва в интервю за сп. „Тайм“ как руските сили са били близо до залавянето или убийството му в първите часове на инвазията.

Пред репортера Саймън Шустер Зеленски описва как руските войски са били близко до реализирането на плановете си да превземат правителствения квартал в първия ден на нахлуването, да заловят президента и семейството му.

След като бомбардировките започнали, той и съпругата му Елена Зеленска отишли да кажат на 17-годишната си дъщеря и 9-годишния си син да се подготвят да напуснат дома си, докато наоколо се чували експлозии. Украинските военни казали на президента, че руски щурмови екипи са се спуснали с парашути в Киев, за да убият или заловят него и семейството му. 

С падането на нощта в първия ден на войната около правителствения квартал избухват престрелки, пише Шустер. "Охранителите вътре в комплекса изгасили осветлението и донесли бронежилетки и автомати за Зеленски и около дузина негови помощници".

Според Шустер руските войски са направили два опита да щурмуват комплекса, докато семейството на Зеленски все още е било вътре.

На следващата вечер, след като отхвърля предложенията да отиде на по-сигурно място - включително да бъде евакуиран  от американски и британски сили, което би му позволило да създаде правителство в изгнание - Зеленски излиза на двора, за да запише известното вече видеосъобщение на телефона си.

В онзи момент Зеленски казва, че наистина е осъзнал ролята си във войната. "Разбираш, че те наблюдават", казва той пред списанието. "Ти си символ. Трябва да действаш по начина, по който трябва да действа държавният глава".

#Зеленски #война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »