Вдигат заплатите за медиците

Вдигат заплатите за медиците
A A+ A++ A

Промяната в здравната система е в ход. През 2022 година ще се влеят 604 млн. лв. повече средства в полза на пациентите и на медицинските специалисти, които се грижат за тях. Това обяви здравният министър проф. Асена Сербезова при подписването на анекса към Националния рамков договор.

„Слагаме приоритет върху профилактика и превенция; електронно здравеопазване; детско и майчино здравеопазване; увеличение на заплатите на медицинските специалисти и балансиране на неравенството в доходите; ефективност, прозрачност и контрол на медицинската дейност. Това е промяната, за която говорим и в името, на която действаме“, обяви проф. Сербезова, цитирана от пресцентъра на МЗ.

„Фокусът трябва да бъде върху здравето и благоденствието на българските граждани. Разликата е, че тези средства трябва да се отпускат срещу конкретни резултати с ясна концепция и стратегия“, подчерта министърът.

„Това е 13-ият НРД за 2 години и първият, при който не ми се иска оставката благодарение на това, че имах подкрепата на колегите от Надзорния съвет",  с тези думи управителят на НЗОК проф. Петко Салчев отчете постигнатия успех в договарянето.

Средно с 25% по-високи заплати за медиците

Анексът към рамковият договор гарантира средно 25% по-високи заплати за медиците. От август основните работни заплати трябва да достигнат 2000 лева за лекар,1500 за медицинска сестра и 910 лв. за санитар, както е заложено в Колективния трудов договор.  

За първи път в анекса се залагат механизми, обвързващи по-високото заплащане от НЗОК със задължение болничните мениджъри да увеличат заплатите на медицинския персонал. Ако директорите на болниците не го направят, то НЗОК ще започне да им плаща по цени на пътеки с 15 вместо с 25% увеличение. МЗ работи и над методика за допълнителна подкрепа на някои болници, които не могат да постигнат по-високите заплати.

Предвидено е и ограничение на ножицата в заплащането между лекари и сестри, като съотношението между най-ниската и най-високата брутна заплата не може да е повече от 1:20. Ако болничните директори не изпълнят това съотношение, НЗОК ще плаща на болницата по старите цени – отпреди 1 май, пише Mediapool.

За да се осигурят тези заплати НЗОК ще повиши с 25% цените на клиничните пътеки от 1 май, а на дейностите в извънболничната помощ средно с 30% със задна дата от 1 януари.

Профилактика вместо болнично лечение

С 31 на сто се повишават средствата в извънболничната помощ, увеличава се броят на изследванията за пациентите, разширяват се дейностите, включени в профилактичните прегледи, въвежда се нова клинична пътека за физикална терапия и грижи след лечение на коронавирусната инфекция, повишават се с 38 на сто доходите на общопрактикуващите лекари с цел привличане на млади лекари, допълни министър Сербезова. „Повишаването на финансирането в извънболничната помощ цели да се преодолее диспропорцията и да се даде тежест на профилактиката и превенцията вместо на болнично лечение“, допълни тя.

Профилактиката ще се разшири с допълнителни изследвания за лица под и над 18-годишна възраст, като те ще влязат в сила от май.

Анексът предвижда финансови стимули за личните лекари да обхванат по-голяма част от хората в пациентската им листа с профилактични прегледи.

Първият медицински хеликоптер пристига тази година

Председателят на парламентарната здравна комисия Антон Тонев очерта и някои последващи промени в здравната сфера, по които управляващите ще работят. Той съобщи, че първият хеликоптер от системата за въздушна медицинска помощ ще пристигне до края на годината, след което ще започне да се попълва кадровият състав.

Предстоят и промени в Националната здравна карта, определяща необходимостта от болници и медицински специалисти по места. Работи се и за това свободните места за прием в болница да са видими в реално време в линейките, така че да се изкорени практиката по разкарването на пациенти от едно лечебно заведение в друго, без да могат да го приемат.   

#медици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"