Икономист: Руският газ не е евтин, за година и половина е поскъпнал с 900%

Икономист: Руският газ не е евтин, за година и половина е поскъпнал с 900%
A A+ A++ A

„Има схващане, че руският газ е евтин и на стабилна цена, но  той постоянно поскъпва. Беше евтин преди година и половина, днес е 10 пъти по-висока – около 900%”, каза в студиото на "Здравей, България" старши икономистът от института "Отворено общество" Георги Ангелов. По думите му в момента руският газ е най-скъпият в света.

„Ако намерим дългосрочен договор за втечнен газ, може да ни падне цената. Отделно от това, ние имаме 1 млрд. куб. м. азерски газ, който не получаваме. Ако го получим спокойно можем да имаме цена на микса, по-ниска от сегашната, но това няма да стане за един ден”, обясни експертът.

Междувременно вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова призова правителството да направи всичко възможно да възстанови разговорите с „Газпром” по настоящия договор. Освен това Нинова поиска да се замразят цените на газа, такива, каквито са сега, а оскъпяването по алтернативни доставки да се поеме от държавата.

„Правителството казва, че има ясен план, който ние, а мисля, че и цялото общество, не знаем в какво се състои. Говори се в бъдеще време. Забелязваме, че всяко ново нещо, което ни се предложи, винаги е на по-висока цена”. За това алармира главният секретар на Българската търговско-промишлена палата Васил Тодоров. По думите му бизнесът предполага, че газът, който ще дойде от Гърция, също е руски.

„Правителството ни вкара в Параграф 22. Министър-председателят не отговаря на нашето писмо. Получаваме отговор от министъра на финансите, който ни препраща към министъра на енергетиката, а той ни казва да се обърнем към министъра на финансите, защото въпросът касае плащания”. Така коментира Васил Тодоров въпросът с дългосрочните договори за цената на електроенергията у нас.

Хлебопроизводството в страната също може да бъде засегнато от спирането на газовите доставки. Производителите вече обмислят алтернативи, за да могат да гарантират месенето на хляб.

#Георги Ангелов #цена на газа #руски газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »