Добрев: Чуждите инвестиции са се увеличили с 200%

Добрев: Чуждите инвестиции са се увеличили с 200%
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Преките чуждестранни инвестиции в България са се увеличили с повече от 200%, в сравнение с първите 7 месеца на миналата година, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

По думите му през миналата година чуждите инвестиции са били в размер на 350 млн. евро, а тази – 850 млн. евро, предаде бТВ.

„Като цяло виждаме съживяване на чуждите инвестиции в страната, те не са много по-малко от тези през 2007-2008 г., когато бяха най-силните години за инвестициите”, отбеляза министърът.

Управляващите готвят и допълнителни стимули за инвеститорите клас А и Б, без значение дали са български или чужди компании, с новите промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които предстои да се разгледат в пленарна зала.

Държавата ще им възстановява парите, платени за осигуровки на работниците, за срок от две години.

Това означава, че разходите им за човешки ресурси ще намалеят със 17.4 процента, но ще имат задължението да запазят работните места за срок не по-малък от пет години.

„Ефектът за икономиката ще е положителен, защото трябва да наемат безработни лица, от една страна ще спестим средства от обезщетения за безработни, а от друга ползите за бюджета от данъци ще са още по-големи”, отбеляза още министърът.

Той откри реверсивна двушахтова варова пещ на завода на фирма „Огняново К" в Сливница.

#Делян Добрев #министър на икономиката #енергетиката и туризма #преки чуждестранни инвестиции #Закона за насърчаване на инвестициите #Сливница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"