България ще ремонтира украинска военна техника, Киев ще ни доставя ток (ВИДЕО)

България ще ремонтира украинска военна техника, Киев ще ни доставя ток (ВИДЕО)
A A+ A++ A

България ще ремонтира украинска военна техника, а Киев ще ни доставя ток. Това стана ясно на съвместната пресконференция на Кирил Петков и Володимир Зеленски след тяхната среща в украинската столица. 

„Обсъдихме взаимодействие в енергетиката - Украйна е готова да снабдява България с електроенергия, да съдейства за диверсификацията на газа през Трансбалканския газопровод”, каза Зеленски.    

По време на разговорите са били обсъдени възможностите за ремонт на украинска военна техника в българските мощности, обясни още Зеленски. „За нас е важно качеството и сроковете”, подчерта президентът.

Постигнати са били договорености за транспортиране на селскостопанска продукция през пристанище Варна.

Киев пък ще сътрудничи на българските плавателни съдове, блокирани на пристанища в Украйна.

„Целта на санкциите е Русия да бъде принудена да търси мир. Смятаме, че България ще ги подкрепя и занапред. През февруари на срещата ни в Мюнхен ние подписахме документ за европейската перспектива на Украйна. Днес получих уверение, че България продължава да подкрепя това”, каза Зеленски.

Той коментира и кампанията на Петков за дарения за боеприпаси за Украйна. „Със своя пример вие вдъхновявате много хора по света да помагат на моята страна. Благодарен съм и за готовността на г-н премиера да вземе участие в следвоенното възстановяване на Украйна”, каза Зеленски.

„Искам да благодаря за лидерската роля, която вие показахте. Лидерството не само за Украйна , а и за свободния свят. Украйна ще спечели тази война и  всички демократични държави стоят зад вас, няма никакво съмнение, че това е единственият изход, който ще се случи, Благодаря за дискусията днес. България ще бъде щастлива да улесни износа на украинска електроенергия в България и на Балканите, която ще ни даде много добра възможност да имаме допълнителна електро енергия и свободен капитал. България ще бъде повече от щастлива да има Варна като логистична база и да дистрибутира зърното, което не можете да изнесете през вашите пристанища”, заяви Кирил Петков.

„Когато говорим за енергийна сигурност, България може да бъде инструмент в подкрепата на Украйна, като използва трансбалканския газопровод и може да достави газ през терминалите за втечнен газ през Гърция и Турция и ще даде и на двете ни държави по-ниски разходи и допълнителен приток на гориво”, каза още Петков.

„По отношение на вашата покана за България да участва в реконструкцията на Украйна, ние ще сме повече от щастливи да го направим. Благодаря и за предложението да помогнете на нашия кораб да напусне Черноморск. Знам, че това не е лесно, но съм щастлив, че имате организиран план за нашите моряци да се върнат вкъщи”ы каза още Петков.

„Вашето искане за военно - техническа помощ и ремонт на тежки машини в български фабрики ще бъде добра възможност за България и Украйна”, каза още премиерът Петков.

По думите му за България е важно Украйна да вижда ясен път към ЕС. „Това е мястото, към което Украйна принадлежи. Украйна е част от европейското семейство. Имате силния глас на България, когато се срещна с моите европейски колеги”, каза Петков.

Той каза още, че иска да се върне в Украйна, за да отпразнува победа на Украйна.

„България е щастлива да застане до вас и да ви подкрепя”, каза Петков.

По-рано през деня българската делегация посети градовете Бородянка, Буча и Ирпен. 

"Пълен ужас, мирни граждани стават мишени. Не е човешко да останем несъпричастни към такава трагедия", коментира Петков по повод идеята България да окаже военна помощ на Украйна.

Източник: НОВА

 

#Кирил Петков #Володимир Зеленски #среща

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »