Световната банка: Настъпи най-тежката ценова криза от 70-те години на миналия век

Световната банка: Настъпи най-тежката ценова криза от 70-те години на миналия век
A A+ A++ A

Световната банка прогнозира, че през 2022 г. цените на енергията ще се повишат с над 50%

На фона на растящите цени на енергията, храните и металите, световната икономика навлезе в ерата на най-силния ценови шок от 70-те години на миналия век

Това отбелязват експерти от Световната банка (СБ) в нов обзор на стоковите пазари (Commodity Market Outlook).

Световната банка прогнозира, че през 2022 г. цените на енергията ще се повишат с над 50%, а на неенергийните стоки - с почти 20%.

Въпреки по-нататъшния спад на цените на почти всички видове стоки през 2023-2024 г., експертите очакват цените на стоките през този период да се задържат доста над средните за срок от пет години.

Анализаторите на Световната банка в "стоковия" обзор Commodity Market Outlook отбелязват, че последствията от конфликта в Украйна и ситуацията с енергийните ресурси може да са по-продължителни, отколкото при предишни кризи - световната икономика навлезе в ерата на най-силния ценови шок от 1970-те години. Сега потребителите имат по-малко възможности да заменят един вид изкопаемо гориво с друг, тъй като покачването на цените засегна всички сектори на пазара.

Световната банка предупреждава, че намаляването на данъците и субсидиите, прилагани в момента от страните, вместо дългосрочни мерки за намаляване на търсенето и насърчаване на алтернативни източници на доставки, могат само да засилят недостига на предложения и ценовия натиск върху пазара на горива.

В допълнение, принудителният преход към по-скъпи търговски модели (например преструктуриране на логистиката поради промяна в доставчика на суровини) може да доведе до продължителна инфлация.

Като цяло, според СБ, през 2022 г. цените на енергията ще се повишат с над 50%, а неенергийните стоки с почти 20%. През 2023-2024 г. цените на суровините ще намалеят, но ще останат над средните за пет години.

Средната годишна цена на суровия петрол Brent през 2022 г. ще нарасне с 42% до 100 долара за барел. Той ще спадне до 92 долара за барел през 2023 г., ако прекъсванията в доставките спрат и производството на петрол се увеличи в страни, различни от Руската федерация, при по-бавен растеж на търсенето.

В същото време Световната банка предупреждава, че разширяването на санкциите на ЕС срещу Русия може да доведе до сериозни сътресения на петролния пазар: резервните мощности на ОПЕК може да се окажат по-малки, отколкото се оценяват днес, а шистовата индустрия в САЩ вече е изправена пред недостиг на работна ръка .

СБ отбелязва, че при новите условия замяната на изкопаемите горива с чисти енергийни източници ще се забавя.

 

#криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"