Металурзи от ОЦК: ГЕРБ ще получат червен картон на изборите

Металурзи от ОЦК: ГЕРБ ще получат червен картон на изборите
Междувременно новите собственици на цинковия завод още не са се появили при собствеността си, казаха работници. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Група металурзи от Оловно-цинковия комбинат (ОЦК) в Кърджали се завърнаха от участие в последното заседание на комисията по труда и социалната политика в парламента и изразиха силно разочарование от отношението на депутатите от ГЕРБ.

Заседанието на комисията се състоя в сряда следобед, обсъждани бяха законовите промени, внесени от Емилия Масларова, Димчо Михалевски и Драгомир Стойнев от левицата.

Проектът им се отнася за тежката ситуация с неизплатените за 6-7 месеца заплати на работниците и служителите в ОЦК, предаде БГНЕС.

През септември тримата от Коалиция за България внесоха в деловодството законодателни предложения, които трябваше да гарантират облекчени и адекватни условия за изплащането на парите.

Проектът предвиждаше изменения в два закона – в този за гарантиране вземанията на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя и в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2012 г.

Промените създаваха условия работниците и служителите да получат не до 3, а до 6 месечни възнаграждения, коментира Михалевски, който е представил законопроекта на заседанието в сряда.

Иска се и удължаване от 6 на 12 месеца на срока на извършвана дейност от работодателя преди датата на обявяване или завеждане на производството по несъстоятелност, както и увеличаване на максималния размер на гарантираното месечно възнаграждение, което подлежи на възстановяване – от 1000 на 1200 лева.

„Максималните средства, необходими за разплащането с металурзите, няма да надхвърлят 2 млн. лева от фонда на социалното министерство, но колегите от ГЕРБ бяха категорични, че с това няма да се промени нищо в полза на ОЦК“, посочи още Михалевски.

Въпреки уверенията на икономическия министър Делян Добрев от парламентарната трибуна, че ще подкрепи всяка стъпка в интерес на металурзите от Кърджали, и на премиера Бойко Борисов за добър изход, депутатите от ГЕРБ в социалната комисия са отказали подкрепа за законопроекта.

Отрицателно становище е било представено и от Министерството на финансите, и от Националния осигурителен институт (НОИ).

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ и депутат от Кърджали Цвета Караянчева не е присъствала на заседанието, въпреки че знаела за темата и за гостуващите синдикалисти.

В залата се стигнало до пререкания между народни представители и работници.

„Излъгаха ни, както винаги досега. Казах им, че щом те ни показват червен картон сега, ние също ще извадим нашия на изборите догодина. И министър Добрев, и премиерът Борисов ни лъжат на порции“, заяви един от участниците в заседанието, който не скри, че е „гербер“.

Междувременно новите собственици на цинковия завод още не са се появили при собствеността си, казаха работници.

По техни сведения изпълнителният директор на ОЦК Славея Стоянова обжалвала процедурата на публичната продан, в резултат на която фирма „Хармони 2012“ се сдоби с половината металургично предприятие.

В момента в ОЦК са останали не повече от 140 души по списък, производството е спряно от 10 месеца, а 17 работници поддържат непрекъсваемия режим на пещите.

Те обаче получават заплата срещу граждански договори от Първа инвестиционна банка.

#Оловно-цинковия комбинат #ОЦК #Кърджали #ГЕРБ #Емилия Масларова #Димчо Михалевски #Драгомир Стойнев #Коалиция за България #Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване #Делян Добрев #Бойко Борисов #премиер #министър на икономиката #Министерството на финансите #Националния осигурителен институт #НОИ #Цвета Караянчева #Славея Стоянова #Хармони 2012 #Първа инвестиционна банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"