Петков: Политиката на ГЕРБ и 3-те милиарда за Турски поток ни доведоха дотук

Петков: Политиката на ГЕРБ и 3-те милиарда за Турски поток ни доведоха дотук
A A+ A++ A

"Газпром" е заявил своето намерение за спиране на доставките на газ. Българското правителство е подготвено за този сценарии. Няма да има намаляване на газа към консуматорите по никакъв начин. Министерството на енергетиката е подготвено с алтернативни източници", това заяви премиерът Кирил Петков преди редовното заседание на Министерски съвет.

"Спирането на газа е грубо нарушение на техния договор и е шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито парите на българите. Няма да се поддадем на подобен рекет", категоричен беше премиерът.

"България преглежда всички договори с "Газпром", включително тези за транзит през България, защото едностранно действие за изнудване е недопустимо. След похарчените милиарди за "Турски поток", виждаме политиката на ГЕРБ до къде ни доведе. Да имаме джип на "Аркад" в гаража на госпожа Арнаудова, да нямаме 3 милиарда в хазната и да нямаме диверсификация на база на всичко това", подчерта Петков.

Той допълни, че се е чул с Кириакос Мицотакис, който е потвърдил, че през юни физическото изпълнение на гръцката връзка ще бъде готово и е изразил желание за обща диверсификация между двете страни с втеченен газ.

Премиерът сподели, че е говорил и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която от своя страна е заявила, че едностранно нарушаване на договора между България и "Газпром" е проблем на целия ЕС.

#Кирил Петков #газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »