Енергийният министър с извънредно изявление за спирането на газа, вижте какво се случва

Енергийният министър с извънредно изявление за спирането на газа, вижте какво се случва
A A+ A++ A

В началото на април е получено писмо от "Газпром" относно начина за плащане. Дружествата под шапката на БЕХ са предприели всички необходими мерки, за да се подсигурят количества.

Това заяви на извънреден брифинг енергийният министър Александър Николов.

"Тогава сме поискали право на становище по съществуващия договор. В писмото от страна на "Булгаргаз" са поискани допълнителни разяснения, които да минимизират исканията", каза той. По думите му е искано и правно становище, от което стават ясни рисковете.

"Предложената от руската страна двуетапна процедура за плащане крие значителни рискове. Нямаше яснота на обменния курс, който би бил използван и това е риск за България", каза той.

'На 26-и април е получено писмо за спиране на доставките на природен газ за България. Това следва да се потвърди физически до минути, ако е факт", подчерта той. По думите му изводите са няколко:

"Булгаргаз" е лоялен и коректен партньор. Той разполага и към днешна дата с пълен пакет, доказващ последното плащане през април. "Газпром" не изпълнява договора", каза той.

"България не е единствената държава с такава позиция. Полша е в същата ситуация, както и Литва", обясни той.

По думите му всички търговски и правни отношения са спазени, то той заключи, че Русия използва природния газ като политическо оръжие.

"С оглед на това искам да кажа, че докато съм министър и отговарям за тази административна структура, България няма да води преговори под натиск. България не се продава и поддава на каквато и да е цена на трета страна", отсече той.

"Не можем да си гарантираме доставката на природен газ, но ще се справим и с тази ситуация", заключи оптимистично той.

По думите му всички доставки са гарантирани минимум месец напред и хората могат да са спокойни. "Подсигурили сме алтернативни количества за достатъчно обозрим период", каза той.

"Газовият ден започва в 9 сутринта. Ако има намаляване на количествата газ към България, ще ви информираме по-късно днес. Както казах иначе договорните отношения имат механизми за плащане. Проблемът е в него. Няма да поставим българите под какъвто и да е риск - правен, финансов или какъвто и да е, особено с опцията за арбитраж", обясни той.

"Излизаме от отоплителен сезон, консумацията ще намалее. На 1-и юли ще имаме и по-големи количества по азербайджанския договор", добави той.

#газ #Александър Николов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »