35 бг тираджии не могат да напуснат Белгия

35 бг тираджии не могат да напуснат Белгия
A A+ A++ A

Над 35 български шофьори на тирове бяха задържани при акция на федералната полиция и прокуратурата в Белгия, предаде НОВА.

След продължителни разпити, навръх Великден, нашите сънародници вече са на свобода, но не могат да се приберат в страната. 

Разследването е за социален дъмпинг, експлоатация и измама, а шефът на шофьорите остава в ареста. 

Неделя, навръх Великден. Българските шофьори са на работа в североизточна Белгия, когато при масирана акция ги свалят от камионите и ги отвеждат в полицейски участък. Разпитите продължават един ден.

Днес те вече са на свобода. Голяма част от тях обаче нямат пари и с какво да се приберат. Не искат да говорят за акцията, за да нямат проблеми с шефовете си. Твърдят обаче, че им дължат по две заплати и настояват да ги получат. 

Те са си изработили различни суми, но са средно между 2500 и 5000 евро на човек за 2 месеца. 

При шофьорите беше евродепутатът Андрей Новаков. 

"Това, което знам от самите шофьори, е, че обвиненията са за дъмпинг. Компанията е регистрирана в България с български осигуровки и с български заплати, а въобще не се прибират в страната, по-скоро работят само тук в Белгия и в Холандия, Франция", каза евродепутатът Андрей Новаков.

Според Новаков Българската държава не оказва помощ на шофьорите. От външното ни министерство отговориха за NOVA, че знаят за ситуацията, но никой от сънароднизите ни не е търсил дипломатическите ни представителства в Белгия за съдействие.

Колкото до самото разследване, то е срещу самата фирмата, в която шофьорите работят – "Кумас Транс".

Собствениците ѝ са граждани на Белгия, но дружеството е със седалище в Търговище. На адреса не намерихме никого, но успяхме да разговаряме по телефон със служители на фирмата 

Според тях всичко е наред засега, работи се по въпроса и шофьорите са добре.

"Всички са си взели личните вещи. Бяха помолени да освободят превозните средства, но повече от това не мога да ви кажа, съжалявам", заяви представител на фирмата.

Снимка: Pixabay

#задържани #Белгия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »