34 закона, 42 решения и една декларация e приело НС от началото на годината

34 закона, 42 решения и една декларация e приело НС от началото на годината
A A+ A++ A

От началото на годината 47-ото Народно събрание е приело 34 закона, 42 решения и една декларация. Това сочи справка, подготвена от дирекция "Пленарни заседания, парламентарен контрол и финални текстове" на Народното събрание и парламентарния пресцентър.

От 1 януари до 20 април 2022 г. в Народното събрание са постъпили 73 законопроекта, като 41 от тях са внесени от народни представители. Предложените проекти за решения са 71, от които 67 са на депутати. От народни представители са внесени три проекта за обръщения и декларации.

През втората си сесия 47-ото Народно събрание е провело 48 пленарни заседания, четири от които извънредни.

Сред приетите от Народното събрание нови закони за периода от 1 януари до 20 април 2022 г. са Законът за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Законът за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г., Законът за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. и Законът за покритите облигации. Парламентът е гласувал промени в Закона за съдебната власт, Закона за пощенските услуги, Закона за българското гражданство, Закона за пазарите на финансови инструменти, Закона за насърчаване на инвестициите, Закона за защита на потребителите, Закона за енергетиката и др.

Използваното време за осъществяването на контролната функция на парламента през втората сесия на 47-ото Народно събрание е 79 часа и 37 минути, като парламентарният контрол е провеждан в 13 от петъчните пленарни заседания. Едно извънредно пленарно заседание е било посветено на парламентарен контрол. Членовете на правителството са отговорили на 993 въпроса и 57 питания.

В Народното събрание от 1 януари до 20 април 2022 г. са постъпили 1470 въпроса и 78 питания. В този период е имало десет изслушвания, две разисквания по питане и пет пъти е осъществяван т.нар. блиц контрол по чл. 104 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »