Орбан: Не съм против еврото – в момента не ми трябва

Орбан: Не съм против еврото – в момента не ми трябва
„Проблемите на зоната показаха, че редица южноевропейски страни са въвели еврото, без да са били готови. Унгария няма да стори същата грешка”, подчерта премиерът. Снимка: Getty Images
A A+ A++ A

Унгария в общи линии не е против да се присъедини към еврото, но Будапеща смята, че за момента това няма да й бъде от полза, съобщи премиерът Виктор Орбан.

„Не отхвърляме еврото по никакъв начин. Просто не желаем да се записваме за него, преди да са налице подходящите условия”, обясни министър-председателят на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

В интервю за бизнес всекидневника „Ханделсблат" мигове преди срещата, която бе първата на двамата лидери от повече от година, унгарецът призна, че ще бъде „безотговорно", ако Будапеща въведе валутата на този етап.

Предвид факта, че еврозоната има да извърви дълъг път, преди да излезе от дълговата криза, не трябва да се счита за задължително новите членки на ЕС като Унгария да въвеждат валутата автоматично, настоя той.

„Проблемите на зоната показаха, че редица южноевропейски страни са въвели еврото, без да са били готови. Унгария няма да стори същата грешка”, подчерта премиерът.

Меркел също отбеляза, че всяка членка има правото да решава кога ще приеме единната валута.

„Валутният съюз е много специално нещо", заяви тя и допълни, че не се съмнява в ангажимента на Орбан.

„Никога не съм чувала и дума наопаки от г-н Орбан, що се отнася до по-тясно сътрудничество", добави Меркел.

Германия е основният търговски партньор на Унгария. На нея се дължи близо четвърт от износа и вноса на Будапеща.

#Унгария #Виктор Орбан #премиер на Унгария #Ангела Меркел #Канцлер на Германия #Будапеща #Германия #еврозона #ЕС #дългова криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"