Нелегалният пазар на цигари паднал двойно за две години

Нелегалният пазар на цигари паднал двойно за две години
Според изследването рекордът по потребление на незаконни продукти в страната е измерен в Свиленград – 90.5%. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Делът на нелегалния пазар на цигари в България е 15.3% към средата на 2012 г., показват резултатите от проучването на независима агенция за пазарни изследвания, възложено от тютюневите компании, участници в Инициативата „Срещу незаконната търговия с цигари".

Те представиха данните на специална среща с министъра на финансите Симеон Дянков и директора на Агенция „Митници" Ваньо Танов, съобщиха от ведомството.

Според проучването положителната тенденция за намаляване на дела на незаконните продукти продължава за втора поредна година от 34.5% през 2010 г., 23.3% през 2011 г. до 15.3% към средата на тази година.

„Това се дължи на политиката на правителството за запазване на акциза върху цигарите на стабилно ниво от 2010 г. насам и на постоянната работа от страна на държавните институции в борбата с контрабандата. Независимо от добрите резултати, отчетени сега, компетентните органи трябва да продължат борбата с незаконната търговия и осигуряването на устойчива среда за легалния бизнес", се казва в съобщението.

Въпреки че отчетеният дял на незаконни цигари на пазара за цялата страна бележи спад с 8% за една година, контрабандата в по-малките и погранични населени места остава висока, като не показва подобрение и се запазва на същите средни нива от 2011 г. – около 26%.

В отделни градове, като Сливен, Хасково, Пазарджик, Видин, Лом разпространението на незаконни цигари е все още високо – между 30 и 35%.

Тревожни са резултатите в градовете Благоевград (43.1%), Сандански (45.8%) и Кюстендил (51.5%). Според изследването рекордът по потребление на незаконни продукти в страната е измерен в Свиленград – 90.5%.

На срещата представителите на индустрията са изразили подкрепа за потвърденото от Симеон Дянков намерение на правителството за запазване на стабилността на акциза и през 2013 г.

Компаниите са подчертали важността от осигуряване на предвидимост на бизнес средата и избягване на неочаквани и резки промени в данъчната политика.

„Не възнамеряваме да променяме акциза на цигарите през 2013 г. Моето становище е, че можем да достигнем нивата, договорени с ЕС с промяна на акциза през 2016-2017 г.", каза Дянков.

Според цигарените компании една от най-ефективните мерки срещу нелегалната търговия би било въвеждането на дългосрочен график за постепенно и поетапно увеличаване на акциза от 2014 до 2018 г., когато България трябва да достигне минималните нива на акциза върху цигарите за ЕС от 90 евро за 1000 къса.

Директорът на Агенция „Митници" Ваньо Танов изрази задоволство от резултатите, според които контрабандата на цигари намалява.

Той подчерта, че са направени инвестиции за техническото обезпечаване на борбата с нелегалното разпространение на цигари.

Танов уточни, че има ясна визия за следващите стъпки, които ще бъдат насочени към пресичане на контрабандата чрез ЖП-превоз и, съвместно с „Гранична полиция", на тази през зелена граница.

„Нашата битка продължава и съм убеден, че през следващата година делът на контрабандните цигари ще продължи устойчиво да пада", заключи Ваньо Танов.

#цигари #България #Симеон Дянков #Министър на финансите #Ваньо Танов #агенция „Митници" #контрабанда #Сливен #Хасково #Пазарджик #Видин #Лом #Благоевград #Сандански #Кюстендил #Свиленград #ЕС #България #гранична полиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »