„Ню Йорк Таймс“: България продава оръжие на Украйна чрез американска фирма

„Ню Йорк Таймс“: България продава оръжие на Украйна чрез американска фирма
A A+ A++ A

България продава оръжия и боеприпаси за Украйна чрез американската компания Ultra Defense Corp. Това се казва в обширен анализ на авторитетното американско издание „Ню Йорк Таймс“.

Ето целия текст без съкращения:

„В непосредствена близост до пистата на полско летище, мотокари опразват транспортния самолет С-17 на ВВС и един по-малък граждански самолет. Те пренасяха палети от зелени сандъци, пълни с боеприпаси, които се товареха на десетки камиони.

Някои от тези оръжия бяха американско производство, докато други разнообразни боеприпаси, са произведени в Източна Европа - всички те са сред най-необходимите нужди на Украйна за военна помощ, които скоро щяха да бъдат натоварени на колоната от чакащи камиони с влекачи, които бяха наблизо, за да се отправят към Украйна.

Пентагонът получава голяма част от американското оръжие, което изпраща на Киев, от собствените си запаси, но разчита и на американски изпълнители за отбранителни услуги, които претърсват източноевропейските заводи за боеприпаси, за да намерят новопроизведени оръжия, проектирани от бившия противник на Съединените щати - Съветският съюз, за да изпълнят обещанията на президента Байдън за увеличаване на военната помощ за Украйна.

Украйна все още използва много оръжия, характерни за руската армия, като например съвременните автомати "Калашников". И макар, че молбите на Украйна за по-сложно въоръжение - като противотанкови ракети Javelin и зенитни ракети Stinger - получиха широка публичност, армията на страната има належащи нужди от широк спектър от боеприпаси, включително десетки милиони патрони за оръжия от съветската епоха, които не са в крак с времето, но са основни за украинската армия.

Пентагонът нарича тези оръжия, включително ракети, артилерийски снаряди и боеприпаси за картечници и автомати, "нестандартни боеприпаси" - като се има предвид, че боеприпасите са несъвместими с тези, използвани от САЩ и много съюзнически държави, които обикновено са известни като стандартни боеприпаси на НАТО.

След атаките от 11 септември Пентагонът купува големи количества такива оръжия чрез различни американски отбранителни фирми, за да снабдява армиите на клиентите си в Афганистан, Ирак, Сирия и други страни, които все още разчитат на оръжия съветски дизайн.

Една от тези компании е Ultra Defense Corp. в Тампа, Флорида, която има около 60 служители и е изградила оживен бизнес, като работи с фабрики в България, Румъния, Босна, Сърбия, Словакия и Чешката република.

Според Матю Херинг, собственик на компанията, тези страни осигуряват около 90% от нестандартните боеприпаси, закупувани от Пентагона, въпреки че фирмата му осигурява само малка част от общите поръчки на Пентагона. Херинг, който е купил компанията през 2011 г., когато тя е била фирма от трима души, доставяща хеликоптери руско производство на афганистанските сили, сега е в Полша и се среща с украински официални лица, за да разбере какво още може да направи компанията му, за да ги снабдява с боеприпаси от Източния блок.

"Преди месец, когато Киев беше обкръжен, въпросът беше: "От какво имаме нужда през следващите 48 часа?". Херинг каза следното. "Но сега украинците се окопават за дълга битка и въпросът е: "Как да си набавим достатъчно, за да ни поддържат в тази битка?". "Така че това е по-дългосрочна перспектива за това от какво се нуждаят сега", добави той.

Програмата на Пентагона за нестандартни боеприпаси е изградена в пряко свързана с разследването на "Ню Йорк Таймс" от 2008 г., когато изданието разкри незаконни продажби на оръжия китайско производство на американската армия в Афганистан, станали обект на филма "Военни кучета" от 2016 г.

Според Херинг след този скандал Пентагонът е сключил договори с големи отбранителни фирми за осигуряване на нестандартни боеприпаси за Афганистан, а по-късно е позволил на малки компании като неговата да предлагат оферти за същия вид услуги.

Дали някои европейски държави, които все още произвеждат боеприпаси по съветски стандарт, ще продават стоките си на Украйна, е политическо решение - решение, което може да зависи отчасти от това дали търсят поддържането на добри отношения с руския президент Владимир В. Путин.

Представителят на Демократическата партия от Колорадо Джейсън Кроу, бивш рейнджър от армията, който е член на комисиите по въоръжените сили и разузнаването към Камарата на представителите, заяви в интервю миналата седмица, че голяма част от нестандартните боеприпаси на Украйна "много бързо ще бъдат изчерпани" поради сегашното темпо на бойните действия с Русия.

Според него в бъдеще украинската армия ще трябва да премине към стандартни за НАТО оръжия, за да може да се възползва от огромните запаси от боеприпаси на Запада, които се намират в бункери в Европа и САЩ.

Тази стъпка вече е в ход, отчасти чрез предоставянето от Пентагона на пет батальона 155-милиметрови гаубици, за да се задоволят неотложните нужди на Украйна от така наречените далекобойни оръдия, които са сходни по възможности със 152-милиметровите оръдия съветски модел, използвани от Украйна срещу Русия.

Така че, докато предприятия като Ultra Defense Corp. все още ще купуват колкото се може повече 152-милиметрови артилерийски снаряди за наследените артилерийски оръжия на Украйна, Пентагонът агресивно придвижва 184 000 снаряда от запасите си в Европа за 155-милиметровите гаубици, които е изтеглил от запасите на армията и морската пехота в САЩ и е изпратил в Киев.

По време на брифинг миналата седмица прессекретарят на Пентагона Джон Ф. Кърби каза, че нестандартните боеприпаси са важна част от оръжейните доставки, които САЩ предоставят на Украйна.

"Това е жизнено важно за украинските въоръжени сили", каза Кърби за доставките на боеприпаси, които се предоставят на Киев. "Не говорим много за боеприпаси за стрелково оръжие. Това не попада в заглавията на вестниците, разбирам го, но при всяко обсъждане, което провеждаме с украинците, те говорят колко това е важно."

След инвазията, казва той, Съединените щати са координирали и доставили на Украйна повече от 50 милиона боеприпаси за леко стрелково оръжие, голяма част от които са съветски модел. Кърби заяви, че Съединените щати продължават да "преговарят със съюзниците и партньорите си за техните запаси от нестандартни боеприпаси" в опит да доставят повече боеприпаси на Украйна.

"Това оказва наистина значително въздействие на бойното поле", каза той за боеприпасите със съветско производство. "Те използват тези боеприпаси буквално всеки ден при защитата на страната си". 

 
Източник:БГНЕС

 

 

#оръжие #България #продава #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »