Владимир Зарев: Изпитанията винаги разделят

Владимир Зарев: Изпитанията винаги разделят
A A+ A++ A

"Изпитанията винаги разделят, те не обединяват. ... Българският народ винаги е патил от това, че е бил много разделян и разделен. Политиците ни обикновени са свикнали да поставят интересите си над това, което вълнува хората, а те имат нужда в момента от едно силно, разумно и изпълнено с идея за бъдещност управление". Това каза пред БНР писателят Владимир Зарев. 

По думите му обединението при изпитания се случва единствено при "тази прекрасна метафора Исус Христос".

"Библията е един учебник за власт, да се обясни властта. Бог иска да установи своята власт, но хората продължават да грешат. ... С някаква сладостна възхита аз предричам появата на Исус от Назарет, на онзи чутовен пример, който трябва да заличи насилието и да ни обедини в името на любовта. Исус е човек и Бог. И тук е страшното познание, че на кръста ще бъдат разпънати едновременно и човекът, но и Богът. Ужасяващото страдание ще понесе човекът, но и Богът. Кръстът е общият съд и общата прошка между човека и Бога. Исус Христос поема и изкупва двойнствената вина и осъществява един нов, непознат досега механизъм на властта - любовта. От този момента човечеството ще познава и един нов начин, по който може да се властва - чрез съгласието и любовта". 

Писателят сподели, че всеки ден се моли на Свети Иван Рилски да спаси българския народ от изчезване.

"Напоследък се моля на Бог да се спре тази война, която промени света, която превърна насилието в основен инструмент за решаване на някакви лични амбиции на един диктатор. От месеци се моля и затова пандемията да отмине нас и децата ни, защото тя по един особен и много коварен начин промени света. Тя превърна насилието в основен инструмент - насилието на страха и ужаса от дебнещата отвсякъде заплаха да се заразим, насилието на несвободата, защото бяхме заобиколени от различни забрани. Пандемията ни отне необикновеността. ... Задължителното равенство е форма на посредственост. Тази пандемия ни хвърли в една ужасяваща, заобикаляща ни отвсякъде посредственост и това психически умори хората и ги обърка. Тя засяга цялото човечество и тази грандиозност на примитивния вирус, който побеждава интелигентния и неповторим човек, това също ужасява хората и психически ни направи различни".

#Владимир Зарев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »