Кеймбриджкият университет взе заем за първи път в историята си

Кеймбриджкият университет взе заем за първи път в историята си
Това е първата подобна облигационна емисия, извършена от Кеймбриджкия университет, създаден преди 800 години, който обичайно се финансира чрез набиране на средства и дарения. Снимка: Wikipedia
A A+ A++ A

Известният Кеймбриджки университет във Великобритания е взел заем от 350 млн. паунда (около 435 млн. евро) за първи път в дългата си история, съобщиха от висшето училище.

Облигациите, които са с падеж през 2052 г. и лихва от 3.75%, ще му позволят да финансира общите си разходи, инвестициите в изследователските отдели, жилища и други активи, съобщи университетът в комюнике, цитирано от АФП и БГНЕС.

Това е първата подобна облигационна емисия, извършена от Кеймбриджкия университет, създаден преди 800 години, който обичайно се финансира чрез „набиране на средства и дарения“, съобщи говорител на висшето учебно заведение, което заедно с Оксфордския университет е най-престижното във Великобритания.

„Моментът беше подходящ, лихвените проценти са на исторически ниско ниво и Кеймбридж е в много солидно положение. Това е предпазлив начин да се финансираме при ниски разходи“, допълни говорителят.

„Щастливи сме от успеха на емисията и от силната подкрепа на инвеститорите за университета и за неговата мисия. Тези пари ще ни позволят да продължим да инвестираме в обучението и научните изследвания на най-високо международно ниво“, коментира проф. Лешек Боришевич, заместник-ректор на университета, цитиран в комюнике.

Агенция „Мудис“ съобщи, че е предоставила на облигационната емисия рейтинг ААА, който е най-високият възможен.

„Макар университетът да е нямал почти никакви дългове до момента, заемането на 350 млн. паунда ще доведе до леко задлъжняване спрямо конкурентите му“, счита агенцията.

Според „Мудис“ най-голямата инвестиция, която Кеймбридж планира да направи с този заем, е строежът на 1500 жилища за изследователите и помещения с площ от 100 000 кв. м за научноизследователска дейност.

#Великобритания #заем #Кеймбридж #Мудис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"