Кирил Петков: Не е договаряно падане на ветото над РСМ за ЕС до юни

Кирил Петков: Не е договаряно падане на ветото над РСМ за ЕС до юни
A A+ A++ A

Премиерът Кирил Петков отрече да е договаряно падането на ветото на България до юни месец. Петков е категоричен, че пътят на РСМ към Европа е в интерес и на България, но не и преди да се гарантират правата на българите там, предаде БНР.

"Нищо няма да се направи, без да има гласуване в парламента и широк обществен дебат", каза Петков в интервю за Нова телевизия.

"Дебатът трябва да е истински. Ако пак развяваме лозунги, без да разбираме ситуацията, ние най-много да направим една съседна страна още повече да не ни обича и да няма шанс да влезе в ЕС. През 2020 г. българското правителство е гласувало в Съвета на министър-председателите, че РСМ ще бъде пусната в посока Европа. Този глас вече е даден. Ние сме една от малкото държави, които си позволяват, след като в първия момент сме дали посока на Северна Македония към ЕС, след това да наложим вето за 2 години. Дългосрочната стратегия на България задължително трябва да бъде РСМ да бъде част от ЕС", отбеляза премиерът.

"Ако правата на българите с промяната на Конституцията е гарантирана от ЕС, с други думи промяната да бъде част от пакета мерки, които са вкарани в Договора на Република Северна Македония и е задължение за тях да променят Конституцията по пътя за Европа, това вече е една стъпка напред", посочи Петков.

Според него ние трябва да преместим ветото, а не да го вдигнем.

"Ние да ги качим на влаковите релси на Европа, но критериите, които те трябва да изпълняват, да са ясно заложени от нас", каза Петков.

"Даваме пътя на РСМ към Европа, но този път е постлан с изисквания и задължения, ясно рамкирани и по този начин да използваме цяла Европа да гарантира прогреса, който ние искаме като българи", обясни премиерът.

„Ние трябва да го поискаме, ние трябва да го вкараме в договора. Не трябва да чакаме някой да ни свърши работата. Най-глупавото нещо, което бихме направили сега, е против българския интерес да се запънем. Да искаме всички неща, които сме си мечтали да се случат, да се случат преди вдигането на ветото. Тогава националистите ще вземат управлението там и тогава шансовете ни ще са нулеви. Сега имаме нормално правителство там и то е готово да поеме ангажиментите си през европейски договор“, каза Петков.

#РСМ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »