Шефът на щаба за украинските бежанци напусна поста

Шефът на щаба за украинските бежанци напусна поста
A A+ A++ A

Ръководителят на правителствения щаб за бежанците полковник Валери Рачев се оттегля от поста по лични причини. Задълженията му поема вицепремиерът Калина Константинова. 

"Нека да уважим личното му пространство и да му позволим да се отдаде на спокойни и светли празници със семейство си. За нас Валери Рачев е безценен специалист, професионалист с безкомпромисен опит и човек с много голямо и добро сърце. Надяваме се господин Рачев отново да бъде част от нашия отбор", казват от Министерски съвет.

В началото на месец март със заповед на премиера Кирил Петков беше създадена Оперативна координационна група, която да отговаря за евакуацията и подслоняването на украинци, припомня БГНЕС. За нейн ръководител бе определен Валери Рачев, съветник в политическия кабинет на премиера. Рачев е бивш офицер от Българската армия, посланик на България в Ирак и експерт по сигурност.

Оперативната координационна група координира работата на шест междуведомствени групи, които имат междуведомствен състав и се ръководят от заместник-министри. Направленията за работа на групите включват създаване на нова организация на пунктове за първоначален прием и за предоставяне на временна закрила, за организиране на транспорта и настаняването пристигналите в хотели, държавни и общински обекти и за решаване на въпроси, свързани със здравните грижи, образованието и заетостта. Приоритет на Оперативната координационна група е информираността на пристигналите от Украйна за възможностите за живот и работа в България и на българските граждани за помощта, от която те се нуждаят в този критичен за тях момент. 

Снимка: NOVA, Архив

 

#Валери Рачев #пост #напусна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »