Д-р Петър Марков: Нови, по-агресивни щамове идват след Омикрон

Д-р Петър Марков: Нови, по-агресивни щамове идват след Омикрон
A A+ A++ A

Най-големият риск пред света са нови мутации на коронавируса. Това заяви епидемиологът д-р Петър Марков пред Би Ти Ви. "Ние сме сега в сравнително добра ситуация, но вирусът продължава да живее в много хора по света и има риск той да мутира и това е най-големият риск за бъдещето", посочи експертът.

Много хора заключиха, че по-ниската патогенност на Омикрон може да е сигнал за край на пандемията, но това не е сигурно. Много вероятно е, ако излезе нов щам, той да бъде по-силно патогенен.

Заблуда е, че вирусът не би бил твърде патогенен, защото вече светът се е срещал с него. Ниското ваксинационно покритие в България е проблем, защото ние не сме защитени, ако дойде нова вълна. Ваксините продължават да пазят и срещу новите варианти на вируса, но е възможно наесен да се препоръча и нова бустерна доза, коментира още д-р Петър Марков.

Коронавирусът е изключително инфекциозен и напълно елиминиране на вируса е възможно само при много драконовски затваряния в съответната държава, но ако го има в света, той пак ще дойде, каза епидемиологът и препоръча хората да празнуват по възможност Великден навън, тогава няма да им трябват и маски.

Снимка: стоп кадър, бТВ

#д-р Петър Марков #ковид #Омикрон #патогенен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай