Чрез кръгова сделка Германия дава танкове на Украйна

Чрез кръгова сделка Германия дава танкове на Украйна
A A+ A++ A

Германското правителство подготвя доставката на съветски танкове Т-72 в Украйна през Словения на принципа на т. нар. кръгов обмен, съобщи "Шпигел".

Сделката предвижда Словения да предостави част от съветските си танкове на Украйна, а на свой ред Германия се задължава да ги компенсира с бойни машини на пехотата (БМП) Marder и Fuchs. В Берлин смятат, че украинците не трябва да преминават обучение за използване на съветските Т-72, тъй като те вече са на въоръжение в армията им. Както отбелязват източници на DPA, Словения изисква като компенсация не само Marder и Fuchs, но и модерни танкове Leopard 2, бронетранспортьори Boxer и Puma, допълва Дарик.

По-рано в четвъртък германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт обяви пред телевизионните канали RTL и NTV, че ФРГ ще обучава украински войници за работа със западни отбранителни системи. Нидерландия възнамерява да предостави такива на Киев. Ламбрехт също така потвърди, че Германия не може да доставя тежки оръжия на Украйна от собствените си запаси. На въпрос кога танковете ще са в Украйна, Ламбрехт отговори - тия дни.  Според оценките на военните експерти идните 2 седмици ще са рещаващи за войната. 

По-рано тази седмица канцлерът Олаф Шолц, след видеоконференция с участието на западни лидери, заяви, че собствените резерви на германските въоръжени сили по отношение на доставките на оръжие за Украйна са до голяма степен изчерпани, но Киев може да ги закупи от германските отбранителни концерни, които след това ще бъдат компенсирани.

Междувременно първият дипломат на Берлин Аналена Бербок подчерта по-рано, че Киев се нуждае от тежко въоръжение и че сега не е моментът за извинения по този въпрос. Днес "Билд" разкри, че Шолц на своя глава е намалил наполовина списъка какво въоръжение може да даде Германия на Украйна. Очаква се Бундестагът да го задължи да го разшири отново. 

Снимка: Туитър/RecoMonkey


 

#танкове #Германия #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »