Спряха принудително работата на ТЕЦ Марица 3 заради системни замърсявания

Спряха принудително работата на ТЕЦ Марица 3 заради системни замърсявания
A A+ A++ A

Заради нарушения на нормите за чистота на въздуха принудително се спира дейността на ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград, съобщи Министерството на околната среда. ТЕЦ-ът е свързван с известния енергиен бизнесмен и консултант Христо Ковачки и едно от най-глобяваните предприятия в българската енергетика именно заради замърсявания, пише "Сега".

Заповедта на регионалната екоинспекция е от днес и е за незабавно затваряне на предприятието, което от години нарушава еконормите. "Горивната инсталация ще бъде спряна днес чрез принудително извеждане от експлоатация и пломбиране на местата за подаване на гориво - въглища и биомаса) към котел ОР 380в за производство на електроенергия с мощност 370 MWth.

Решението е след поредица от нарушения на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и неспазване на условия в комплексното разрешително на предприятието, за които са съставени редица административни актове и наказателни постановления през последните месеци, обясняват от МОСВ.  Предприятието не спазва комплексното си разрешително и емисиите на серен диоксид превишават допустимите норми. 

МОСВ припомня, че през 2021 г. след възобновяване на работата на ТЕЦ "Марица 3" на 25 май са регистрирани стойности на СО2, които превишават пределната средночасова норма от 350 µg/m3 (при нормативно регламентирани 24 стойности за една календарна година). При една от последните проверки - през февруари, инспекцията е установила и изпускане на пушеци в сиво-черен цвят от сградата на котелното помещение.

Не е спазено съотношението за комбинирано изгаряне на въглища и биомаса, заложено също като условие на разрешителното – нарушението е установено от РИОСВ всеки месец от юни 2021 г. насам.

В края на октомври при проверка по сигнал за запрашаване са установени и емисии от въглищен прах заради липсваща обшивка от ламарина, повредена от корозия и силни ветрове. На 5 ноември е дадено предписание за ремонт, което не е изпълнено и до момента, посочват от екоминистерството. 

От май до декември 2021 г. в РИОСВ – Хасково са регистрирани 25 сигнала във връзка с нередности при дейността на ТЕЦ "Марица 3", а за по-малко от четири месеца през тази година са подадени още 20 сигнала.

Заради замърсяванията със серен диоксид ЕК заведе дело срещу България, което е в напреднала фаза и се очаква решение на Съда на ЕС и налагане на санкции на страната ни

#ТЕЦ Марица 3

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай