От началото на войната до момента: Руски хакери с 86 000 атаки у нас

От началото на войната до момента: Руски хакери с 86 000 атаки у нас
A A+ A++ A

Руски хакери са опитали над 86 000 пъти да атакуват профили на българи, които демонстрират настроения против Москва и ги споделят в интернет, както и сайтове на държавни учреждения и фирми. Огромният брой опити са направени от началото на войната до момента.

Това разкриха от МВР и експерти по киберсигурност пред „Телеграф“. От силовото ведомство обаче допълниха, че не всички станали обект на руски тролове и хакери са разбрали за опитите за интервенция в компютрите им, затова и броят може би е доста по-голям.

Още преди около две седмици министърът на електронното управление Божидар Божанов заяви, че неговото ведомство и ГДБОП са успели да спрат 45 000 опита за подобна зловредна дейност от отделни компютри. Експерти по киберсигурност обясниха, че най-вероятно става въпрос за програма, инсталирана на тези машини, и вече през нея се правят интервенциите. Затова основният съвет и на българските служби, и на експертите е хората да не отварят имейли и съобщения от непознати, които могат да заразят компютрите и телефоните им, на практика обсебвайки интернет комуникациите им. Една от основните цели е да се атакуват профили на антируски настроени личности, които имат хиляди последователи. „От около две седмици се наблюдава и рязко блокиране на профили на такива хора, които са били докладвани на Фейсбук и са им спрени активностите за месец“, обясниха експерти по компютърни престъпления. По същия начин се правели и опити за проникване в чужди електронни пощи, откъдето се дава достъп не само до електронното банкиране, но и до цялата кореспонденция на дадената мишена.

Атаките на руските спецове се правят през сървъри в различни държави по света. Когато киберспециалистите започнали да проверяват, се оказало, че IP адресите са базирани в Мексико, Перу, Нидерландия, Канада, Индонезия, Сингапур, Индия, Бразилия и Германия.

Киберспецовете от Москва действали и под прикритие. Имало регистрирани хиляди случаи на кражба на профили на украинци, като от тях се споделяла откровено фалшива информация. Целта била да се дискредитират потребителите и техните приятели в социалните мрежи да решат, че лъжат както за войната, така и за всичко свързано с нея и Русия, обясниха специалисти. По думите им се създавали и хиляди фалшиви фейсбук, инстаграм и телеграм профили уж на украинци, от които също се пускала пропагандна и фалшива информация за войната. Повечето служители в службите наричат тези опити за влияние в социалните мрежи – втория фронт, след този на реалните бойни действия. Все по-голяма популярност набирали и включването в различни дискусии на тролове, които постват едни и същи тези срещу заплащане.

Експертът по киберсигурност Любомир Тулев: Взимат по 10 ст. на пост, колажите и меметата са по-скъпи

„Обикновено трол е човек, който няма толкова богати компютърни познания като хакерите. Когато говорим за тролове, имаме предвид средно и по-скоро ниско интелектуално равнище на познания. Правихме изследване, което показа, че хората приемат постването като тролове за надомна работа, особено в по-малките населени места. Дори много пъти не осъзнават какво постват. Имахме случай на жена, която наред с дадени постове, пускаше снимки с внучето и дъщеря си. Това са хората, които не разбират понятията. Те не осъзнават, на тях пост им се дава, за което получават 10 стотинки. Няма значение дали го пускат в своя профил, в група или коментар - всяко изказване е 10 ст.“, заяви пред „Телеграф“ експертът по киберсигурност и бивш служител в ГДБОП Любомир Тулев. По думите му тези, които са по-напред и могат да направят колаж, карикатура, меме, взимат повече. „Има ферми, които се занимават с тролове, които се бяха фокусирали върху това и преди войната. Във фейсбук алгоритмите са така построени, че количествените натрупвания, водят до качествени изменения. Това означава, че колкото повече профила докладват за друг, толкова по-бързо той ще бъде блокиран“, допълни Тулев. Той уточни, че има руски хакерски групи, които целят да пробият и впоследствие започват да използват чужди профили на известни личности. Дават ги след това на трол мрежата и споделят информация в тях.

Анонимните - големият кошмар на Кремъл

Анонимните са големият кошмар на Кремъл. От началото на войната до сега успяха да променят стриминг сигнала на водещи телевизии в Русия, за да излъчват украинска музика на фона на знамето. Това доведе до възможността руският народ да види без филтър какво наистина се случва. „Видяхме от началото на войната списък от 3.5 млн. източени имейли на руски институции, като само 2.5 млн. от тях са на различни приближени до Кремъл хора. Нещо повече, видяхме, че Анонимните успяха да пробият централа за добив на газ в Южна Осетия, което можеше да доведе до взрив“, посочи Любомир Тулев. Той припомни още, че Анонимните успяха да влязат и в сървъра, който контролираше кадрите в Кремъл преди 3 седмици. Освен това организацията показа и лицата и имената на 64-ти полк, част от руската армия, окупирала Буча. „Тези данни могат да се използват при евентуален съдебен процес, защото лицата на военните се виждат с данните им от паспортите им“, допълни Тулев.

#руски хакери #тролове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »