Колко ще ни излезе пътуването по празниците?

Колко ще ни излезе пътуването по празниците?
A A+ A++ A

Очакваме над 340 000 българи да тръгнат на път за великденските празници. 

"По-голяма част от българите ще бъдат у нас, а в чужбина ще бъдат около 60 000. 280 000 са пътуванията, които ще бъдат в България. Това са числата, които наблюдаваме в годината, в която Великден не е свързан с майските празници. Миналата година той беше свързан и първата десетдневка на май имахме над милион пътувания в България. Около 290 лв. ще струва пътуването на българина у нас, а в чужбина - над 400 лв.", каза директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов в студиото на "България сутрин".

Според него през май също се очакват интензивни пътувания, включително и в планините.

"Имаме и 70 000 чужденци, които ще дойдат в България. За месеца ще влязат малко над половин милион чужденци в страната. През миналия месец бяха 440 000. Очакваме ръст на пътуванията към България, той ще е около 20,5%. Около 50 хиляди ще бъдат тези, които ще влязат от Русия, предходните години бяха между от 400 до 500 хиляди", допълни Драганов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че очакват и много чужденци от Средния Изток.

"Вече никой не мисли за "зеления сертификат". Туристите още преди това доста пренебрежително се отнасяха към цялата ситуация. Дори да пътуваш до Африка, Азия - всеки трябва да бъде ваксиниран за нещо. Това не е нещо ново за туризма. Продажбата на PCR тестове се превърна в златна мина, абсолютен търговски интерес. Няма нищо общо с живота и здравето на хората", категоричен е директорът на Института за анализи и оценки в туризма.

Румен Драганов изтъкна, че повече от половината от украинските бежанци, които са останали у нас, не са в хотели.

"Тези, които са в хотели, е временна и доста скъпа мярка, защото срещу 2 400 лв., които получават двама души за една стая, те спокойно могат да си наемат апартамент, където и да било. Има забавяния с плащането на хотелиерите. А след като тези хора са минали през хотелите, на много от тях ще се наложи ремонт. Това е много по-различно от хората, които са туристи", добави експертът.

Той е категоричен, че сме дали най-доброто, което може да се даде.

"Хотелиерите проявиха героизъм - нито им се плаща, но правят всичко възможно, за да ги обгрижват. За пръв път виждаме, че бежанците са доста доволни, подкрепят хотелиерите. А тези, които искат да останат по-дълго тук, искат да работят и да се устроят", припомни Драганов.

#Великден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай