Втори гребен канал под тепетата с пари от ЕС? Да, може!

Втори гребен канал под тепетата с пари от ЕС? Да, може!
A A+ A++ A

Еврокомисарят ни Мария Габриел прие на работна среща представители на пловдивския гребен спорт, които я запознаха с два проекта, единият от които е за втори гребен канал. Запозната бе бе идеята “Пловдив – национален гребен център”. Зад нея стоят  базата на Спортно училище “Васил Левски” и най-титулувания гребен клуб “Хеброс”. Целта на проекта е да се привлекат към гребането деца от цялата страна посредством иновативен дигитален подбор.

Вторият проект, с който се запозна Мария Габриел, е за Световен гребен център – част от екопарк “Марица”.

Проектите бяха представени от председателя на Организационния комитет на Световното първенство по гребане Иван Попов, директорката на Спортно училище “В. Левски” – Пловдив г-жа Ружка Генова, председателя на Гребен клуб “Хеброс” – Пловдив проф. Николай Попов, главният асистент в Националната спортна академия Никола Господарски и секретаря на Организационния комитет на Световното първенство по гребане Даниел Христов.

Срещата  в представителството на ЕК в България се проведе в присъствието и на инж. Васил Червенков – независим оценител и рецензент към Европейската комисия, който бе и организатор на събитието.

“Имахме нужда да получим от първа ръка информация и съвет за това какви са възможностите да представим нашите проекти в Европа и дали могат да бъдат финансирани изцяло или частично със средства от европейски програми. Комисар Мария Габриел ни увери, че е възможно и заслужава да положим усилия в тази насока”, каза Иван Попов.

Представяне в Лил

Проект “Пловдив – национален гребен център” ще бъде представен във френския град Лил, а по-късно през септември и в Блед – Словения. Инициаторите на проектите вече имат покана за участие и определиха своите лекторите – Никола Господарски и Даниел Христов. В Словения официално ще стартира и инициативата на комисар Мария Габриел HealthiLifeSyle4All /Здравословен начин на живот за всички/, посветена на Европейската седмица на спорта. Инициативата има три основни стълба:

– информираност – подобрена осведоменост за здравословния начин на живот сред всички поколения

– достъп – по-лесен достъп до спорт, физическа активност и здравословно хранене. HealthiLifeSyle4All има специален фокус върху включването и недескриминацията, за да достигне до хора в неравностойно положение

– холистичен подход – цялостен, единен подход към храната, здравето, благосъстоянието и спорта

Възможност за еврофинансиране

Вторият проект за Световен гребен център – част от екопарк “Марица” също бе представен на комисар Мария Габриел. Тя посъветва организационния комитет да се запознае с възможностите за финансиране на подобни проекти чрез програма Open calls sport/Erasmus и да кандидаства с проекта си. “Новият европейски баухаус е растеж, свързващ хората чрез култура, наука, образование, изкуство, архитектура. Той може да даде нови идеи, включващи проекти за повишаване качеството на нашето ежедневие. Ще бъде ценно да се построи база за реални промени на средата.”,- заключи комисар Мария Габриел. Програмата Open calls sport/Erasmus ще бъде отворена за участие през месец юни тази година. Нашата проектна готовност със “Световен гребен център – част от екопарк “Марица” е такава, че веднага можем да кандидатстваме”, каза Иван Попов.

#Пловдив #Мария Габриел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »