Плащеща картина с украинските бежанци в Бургаско

Плащеща картина с украинските бежанци в Бургаско
A A+ A++ A

Гостоприемните хотелиери по морето, които отвориха базите си посред зима и похарчиха доста пари за стоплянето, осветлението, изхранването и осигуряването на нормални битови условия на десетки хиляди украински бежанци, са изправени пред тежко изпитание – може някои да не си получат обещаните от държавата 40 лв. за човек на ден, поради констатирани дублажи.

„До този момент е установено, че около 10 % от настаняването на украински граждани в хотели у нас е било дублирано“, каза министърът на туризма Христо Проданов пред БНР току-що.

На 30 хиляди, настанени в частните хотели, са открити около 3 хиляди имена, които фигурират в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) като пребиваващи в два, в три и в повече курортни бази. При това положение ще се наложи допълнителна проверка на достоверността на предоставените данни и ще забави още повече плащанията към бизнеса, който и без това вече изнемогва, а и няма време да подготви стаите си за започващия летен сезон, защото гостите-бежанци не желаят да си тръгват.

Министърът на туризма обеща, че до 20 април, а това е вдругиден-четвъртък, ще изплати парите на хотелиерите. Това изглежда невъзможно предвид хаоса с настаняването още от самото начало на кризата. Действително – за тези несъответствия, вината е на капризните гости на България, някои от които не харесваха условията, други настояваха да бъдат премествани и заради необходимостта да бъдат при свои познати, оформяйки диаспора.

Екипът на Флагман.бг се натъкна даже и на крайно претенциозна майка на 3 деца, която смени три хотела – един в Бургас и два в Слънчев бряг, защото не можеше да й бъде осигурен козметик, фризьор и маникюрист едновременно.

Туроператорски фирми от Украйна продължават да организират пътувания до България с автобуси, като струпват на границата ни хора, смятащи, че тук ще ги посрещнем безплатно и ще им осигурим сравнително нормален живот. Факт е, че по-голямата част от вече настанените у нас имат планове да изкарат цялото лято край морето, а през есента, за когато се надяват, че бойните действия в родината им ще са стихнали, ще посрещнат съпрузите, братята и бащите си на българска земя, за да отдъхнат от преживения стрес.

В Бургаска област няма нито една държавна база, която през изминалите 3 месеца да е ремонтирана и с осигурен персонал, за да поеме поне малка част от украинците, подканени от частните хотелиери да се ориентират към напускане.

Някои от по-будните жени в хотелите в Слънчев бряг смятат, че могат да започнат работа там, но такава може да се осигури само за много малък процент от тях.

Според източници от Вътрешното разузнаване, кризата с войната в Украйна, до месец може да предизвика хуманитарна катастрофа в бедна България и особено в районите около морето.

Само в Бургаска област в хотели, квартири и социални домове на общините са настанени около 25 хиляди души. Това са данни от 15 април. Днес със сигурност на територията на Бургаска област, по крайбрежието има поне 30 хиляди украинци.

Източник и колаж: Флагман.бг

 

#украински бежанци #Бургаско #хотелиери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"