Хроника на войната: 19.04.2022 г.

Хроника на войната: 19.04.2022 г.
A A+ A++ A

⚡️Очевидци съобщават за мощен взрив в Мариупол, който се чул на десетки км. от града. От вчера военни кореспонденти съобщават за използването на фугасни бомби в района на "Азовстал".

⚡️Руския външен министър Лавров заяви, че е започнала нова фаза на операцията в Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски потвърди, че руските войски са започнали офанзива в Донбас. Секретарят на украинския съвет за сигурност Алексий Данилов и Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна също потвърдиха началото на руската операция.

⚡️Литва забрани публичната демонстрация на Георгиевската лента и знаци Z и V, за това има глоба. За физически лица - до 700€, за юридически лица - до 1200€ - СМИ.

⚡️Президентът на Молдова одобри забрана на Георгиевската лента.

⚡️Подоляк: Трудно е да се каже кога ще бъдат възможни следващите преки мирни преговори, тъй като Русия „сериозно залага“ на втория етап от „специалната операция“.

⚡️Холандия експулсира 17 руски дипломати - МВнР. Руската федерация експулсира 15 холандски дипломати в отговор - МВнР

⚡️Либерално-демократическата партия предложи московският квартал „Сокол“ да се преименува в „Сокол Жириновски“.

⚡️Лукашенко: Имам достатъчно сили и средства да „унищожа главата“ на всеки, който иска да наруши мира и спокойствието в страната.

⚡️Кабинетът на министрите на Латвия обяви енергийна криза в доставките на петролни продукти в страната до 31 декември, - LETA.

⚡️Ердоган: Ситуацията в Украйна показа важността на Турция за ЕС.

⚡️„Трябва да се уверим, че Русия, най-голямата страна в света, не се приближава до Китай, най-гъсто населената страна в света. Сближаването на Русия с Европа е важно условие за гарантиране на сигурността на нашия континент и страната ни“ – Марин Льо Пен

⚡️Град Мариупол „вече не съществува“, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба в програмата на CBS Face the Nation.

⚡️Въздушна тревога бе обявена тази нощ във всички региони на Украйна, без Херсон.

⚡️Кличко: Ако имате възможност да сте на по-безопасно място, изчакайте с връщането си в столицата. Въз основа на данните на военните, според последните събития, не изключваме Киев да е под допълнителна заплаха от ракетни удари.

⚡️Министерството на отбраната на Руската федерация обяви унищожаването на голям логистичен център на украинските войски в района на Лвов. Според ведомството е имало големи партиди чуждо оръжие.

⚡️37 души са загиналите на крайцера „Москва“, според източник на „Медуза“. Ранени са около 100. Броят на изчезналите не е известен. Общо на кораба е имало около 500 души.

⚡️Джо Байдън ще проведе виртуална среща за Украйна с лидерите на Франция, Германия, Великобритания, Канада, Италия, Полша и Румъния. Ще участват още генералният секретар на НАТО, ръководителят на Европейската комисия и председателят на Европейския съвет.

⚡️16 дипломатически мисии вече възобновиха работа в Киев - Министерство на външните работи на Украйна.

⚡️От началото на войната в Украйна до 30% от инфраструктурата е разрушена. Това съобщи министърът на инфраструктурата Александър Кубраков.

⚡️Пентагонът отрече изявлението на Министерството на отбраната на Руската федерация за предполагаемо сваляне на самолет с оръжие за Украйна с помощта на руската противовъздушна отбрана в Одеска област.

⚡️Иран може да замени позициите на западните стоки в областта на битовата химия, медицината и строителството, това няма да отнеме много време, каза за РИА Новости Владимир Обиденов, председател на Руско-иранския бизнес съвет.

Източник: "Сега"

Снимка: facebook/MNSKHARKIV

#хроника #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници