Депутати бойкотираха кръгла маса за референдума за АЕЦ „Белене"

Депутати бойкотираха кръгла маса за референдума за АЕЦ „Белене"
Организаторът на дискусията „Референдум за АЕЦ „Белене" – законови и конституционни аспекти" Михаил Михайлов от Синята коалиция поканил за участие 30 народни представители. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутати бойкотираха кръгла маса срещу референдума за АЕЦ „Белене" в Народното събрание в четвъртък.

Организаторът на дискусията „Референдум за АЕЦ „Белене" – законови и конституционни аспекти" Михаил Михайлов от Синята коалиция поканил за участие 30 народни представители, нито един от които не се отзовал, предаде БГНЕС.

Изключително рехава бе и групата от поканени представители на държавни институции, граждански организации, експерти, юристи и конституционалисти. Основни медии също не уважиха събитието.

Михаил Михайлов се спря на правните основания за атакуването пред Конституционния съд на референдума, иницииран с подписка, събрана от БСП.

„Ще се опитаме да съберем 48 подписа за сезиране на Конституционния съд, а ако не ги съберем, следващата седмица ще сезираме този орган чрез президента или омбудсмана," каза депутатът.

Според него съдът трябва да отговори на следните въпроси: попада ли поставеният въпрос на референдума в кръга пълномощия на Народното събрание, или те са от компетентност на Министерския съвет; има ли право Народното събрание да насрочи референдум по икономически въпрос, съставлява ли това искане за плебисцит, а не за референдум, и допустимо ли е разглеждането на подписка без предварително съгласуване с правилата на ЕС.

„Законът е точен - изграждането на атомна централа става с решение на Министерски съвет," убеден е Михаил Михайлов.

Той попита какво ще последва, ако на референдума гражданите поискат строителството на атомна централа, а след това Министерски съвет откаже да го изпълни.

„Референдуми трябва да има, но за решаване на обществени, ценностни въпроси, а не за икономически въпроси или бизнес," категоричен е депутатът от Синята коалиция.

„Няма как да разрешиш да се строи една ядрена централа и това да не е свързано с бюджета на държавата, а за такива въпроси не се допуска референдум и ако се проведе ще бъде незаконен," смята Михаил Михайлов.

„Считаме, че референдумът категорично противоречи на Конституцията, зададеният въпрос не се отнася до нищо по-различно от изграждане на ядрена мощност на площадката „Белене"," заяви Димитър Иванов от „Движение за енергийна независимост".

#кръгла маса #АЕЦ „Белене" #Михаил Михайлов #Синята коалиция #депутат от СК #Народно събрание #Министерски съвет #Конституционен съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"