Созопол е с бюджет от почти 29 млн. лева за 2022 г. - ето как ще се харчат

Созопол е с бюджет от почти 29 млн. лева за 2022 г. - ето как ще се харчат
A A+ A++ A

Общинският съвет в Созопол прие проектобюджета за 2022 г., изработен от кмета Тихомир Янакиев и екипа му. Финансовата рамка е в размер на 28 830 000 млн.лв., от които около 19 млн. са собствени приходи. Общината има стар дълг в размер на около 5 млн.лв., а тазгодишният бюджет, чието гласуване бе забавено с повече от 2 месеца заради невъзможността да се приеме такъв на държавно ниво, е ключов за финансовото оздравяване на общината, която през последните 2 години не можа да изпълни редица от важните си инфраструктурни проекти заради натрупани от предходното управление дългове, които трябваше да бъдат разплатени.

Инвестиционната програма е в размер на около 3.4 млн. лв., от които 1.8 млн. собствени средства и с нея ще бъдат финансирани редица важни проекти. Така например предстои рехабилитация на улиците „Републиканска“ и „Одеса“. Ново строителство от ул. "Одеса" и изграждане на ул."Цар Симеон Велики" и ул."Цар Асен Велики" и ул."Хан Тервел" на гр. Созопол – ремонти, които ще бъдат извършени изцяло със собствени средства.

През годината е включено изпълнението на авариен ремонт и изграждане на отводняването на ул. “Републиканска“ в участъкан от улица ,,Одеса'' до ,,Триъгълника'' с ул. ,,Ропотамо'' отвеждане на водите по ул. ,,Велека'' до съществуващото заустване. Той ще е на стойност 945 000 лв., от които обаче собственото финансиране е едва 63 000 лв. Основно парите за тази дейност идват от субсидии. С такива средства ще бъде изградена и канализационна мрежа за с. Атия и местността "Митков мост".

Мащабни ремонти на инфраструктура предстоят още в Черноморец. Там с общо 600 000 лв. ще бъдат обновени улиците „Ал. Пушкин“, „Велека“, „Родопи“ и „Черно море“.Там с други 250 000 лв. ще бъде изграден туристически информационен център с прилежаща към него автобусна спирка.

През тази година ще продължи и изграждането на подземни контейнери в общинския център, за което от бюджета са предвидени 110 000 лв. Друга добра новина е, че са предвидени средстава за изграждане и на общински паркинг за автомобили на ул. „Люлин“ в Новия град – проект, който ще струва около 100 000 лв.

Социалните политики на Община Созопол също ще бъдат финансирани, също както и спорта. Всички читалища пък ще получат еднократна финансова помощ в размер на 500 лв.

“Благодаря на всички, които гласуваха в подкрепа на проектобюджета. Ще се постараем да бъде разходван така, както е описан пред вас тук“, каза кметът Тихомир Янакиев след като бе приета докладната и официално община Созопол вече има действащ бюджет.

#Созопол #Тихомир Янакиев #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »