Ангелов: Армията няма да получи полагащите й се 1.5% от БВП

Ангелов: Армията няма да получи полагащите й се 1.5% от БВП
През 2012 г. предстои да бъдат редуцирани 20-25% от личния състав, предвиден за освобождаване до 2014 г., припомни Ангелов. Снимка: Министерство на отбраната
A A+ A++ A

Бюджетът за 2012 г. не предвижда Министерство на отбраната да получи всичките 1.5% от БВП или 200 млн. лева допълнително, които му се полагат ежегодно според Бялата книга , съобщи пресцентъра на ведомството.

Политиките и целите, идеите и принципите, заложени в стратегическите документи, остават същите, но ще се наложи промяна в плановете за тяхното изпълнение, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов след заседанието на Министерски съвет в сряда.

„Бюджетът за 2012 г. ще наложи промени в Плана за  развитие на въоръжените сили и в Инвестиционната ни програма с оглед на отпускането само на 1,2% от БВП за бюджета за отбрана”, каза той.

Според Бюджет 2012 министерството на Ангелов ще получи и с 10 млн. лева по-малко държавна субсидия спрямо предходната година.

Министърът обаче смята, че това намаление няма да засегне сериозно армията. Според него по-голямо влияние върху финансовата стабилност на сектора ще окаже неизплащането на всичките 1.5% от БВП, които са заложени в Бялата книга.

Ангелов припомни, че през 2012 г. предстои  да бъдат редуцирани 20-25% от личния състав, предвиден за освобождаване до  2014 г. според Плана за развитие на въоръжените сили.

„Тази редукция дава възможност за маневриране и към 1 юли 2012 г. ще има нова структура в редица поделения от Българската армия”, посочи той.

Няма да се спира работата по проекта за придобиване на многоцелеви изтребител, каза още Ангелов.

Инвестиционният проект ще бъде подготвен, но не и до края на годината, а самата процедура няма да бъде разкрита през 2012 г. поради финансова необезпеченост при сегашните бюджетни параметри, уточни той.

Ангелов добави, че ще бъде обсъдена Методика за допълнително материално стимулиране на личния състав на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

Бонусите ще бъдат изплатени още през ноември. Финансовите средства са от икономиите, реализирани от фонд „Работна заплата” на министерството.

В продължение на две години и половина в Министерството на отбраната не са се изплащали бонуси за стимулиране на личния състав, припомня министърът.

#Министерство на отбраната #Аню Ангелов #министър на отбраната #бюджет 2012 #Бяла книга #БВП #Министерски съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »