Кулеба у нас: Благодарим на България, знаем, че спасявате нашите жени и деца!

Кулеба у нас: Благодарим на България, знаем, че спасявате нашите жени и деца!
A A+ A++ A

С украинския външен министър Дмитро Кулеба обсъдихме продължаващата агресия на Русия в Украйна. За пореден път беше изразена подкрепата на България към украинската държава. Това каза външният министър Теодора Генчовска след срещата с украинския си колега, който снощи пристигна у нас тайно, за да се гарантира сигурността му.

„Това, което е много важно в момента за украинския народ, е да чувства, че цялата демократична общественост подкрепя Украйна. Ние се опитваме максимално да подпомогнем украинския народ. Повече от 91 000 граждани са приети в България. 80 000 от тях вече са получили временна закрила. България продължава да осъществява хуманитарна помощ на страната”, подчерта Генчовска.

БЧК към момента е осигурил хуманитарна помощ в размер на 1,5 млн. евро. Други 185 000 евро са разпределени към различни хуманитарни организации.

От своя страна украинският външен министър Дмитро Кулеба благодари на българския народ и правителство за подкрепата и помощта, която оказват на избягалите от войната жени и деца.

"Знам за ролята на Русия в българската история, но трябва и вие да знаете за ролята на Русия в нашата история. Русия у нас убива и изнасилва. Това не е Русия, която заслужава съчувствие", каза Кулеба.

„Осъзнаваме много добре трогателния човешки подход към украинските жени и деца, които избягаха от ужаса на войната и сега живеят в България. С цялото си сърце благодаря на България. От началото на войната България ясно и последователно подкрепя Украйна, включително и в отношенията ѝ с ЕС и НАТО. И съм сигурен, че България прави това и защото разбира, че сигурността на Украйна означава сигурност и за България и всички държави на Черно море,“ каза Кулеба.

Днес Дмитро Кулеба ще се срещне и с премиера Кирил Петков. Предвидени са срещи и с представители на политическите партии от парламента.

В сряда Кулеба ще разговаря с президента Румен Радев.

#Дмитро Кулеба #Теодора Генчовска #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »