Съдия в САЩ постанови, че изискването на носене на маска в обществения транспорт е незаконно

Съдия в САЩ постанови, че изискването на носене на маска в обществения транспорт е незаконно
A A+ A++ A

Федерален съдия в САЩ постанови в понеделник, че изискването за носене на маска в обществения транспорт е незаконно, предаде Франс прес.

Съдийката Катрин Кимбал Майзел, която заседава в Тампа, щата Флодира, изтъква в решението си, че американските Центрове за превенция и борба със заболяванията, които са главната федерална служба на САЩ в здравната сфера, са превишили правомощията си, като са наложили това задължение, което се прилага в самолетите, във влаковете, в метрото.

Правителството на американския президент Джо Байдън в последно време е подложено на натиск да смекчи или отмени това изискване. Двадесетина щати, управлявани от представители на Републиканската партия, и няколко големи авиационни компании поискаха да бъде сложен край на задължителното носене на маски в самолетите и в другите превозни средства на обществения транспорт.

Миналата седмица обаче федералните власти взеха решение да удължат срока на задължението за носене на предпазни маски поне до 3 май.

Говорителката на Белия дом Джен Саки заяви, че решението на съдия Майзел е "разочароващо". Тя изтъкна, че "Центровете за превенция и борба със заболяванията продължават да препоръчват носенето на предпазни маски в обществения транспорт".

Високопоставен служител на Белия дом заяви, че решението на федералния съдия означава, че понастоящем задължението за носене на маска в обществения транспорт не е в сила, отбелязва Франс прес.

#САЩ #маски #Коронаирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »