Русия: Байдън да не ходи в Киев, там всички са въоръжени!

Русия: Байдън да не ходи в Киев, там всички са въоръжени!
A A+ A++ A

Медиите в Русия използват всички възможни начини за защита на инвазията в Украйна, определена от президента Владимир Путин като "специална военна операция".

В. "Аргументи и факти" цитира китайското издание "Глоубъл таймс", според което САЩ разчитат на продължителен конфликт в Украйна, за да извлекат полза за себе си.

Авторите на статията посочват, че Вашингтон действа в интерес на своите производители на оръжие, чиито акции видимо се вдигат. Освен това, манипулирайки Европа и НАТО, САЩ се надяват да получат "геополитически дивиденти", твърди "Глоубъл таймс".

"Всички действия на Вашингтон се свеждат до удължаване на конфликта и за тази цел се полагат всякакви мобилизации и "усилия", се казва в статията, цитирана от "Аргументи и факти".

Руският вестник посочва, че общият размер на военната помощ на САЩ за Украйна от 24 февруари насам е 1,7 милиарда долара. Кремъл подчерта, че оръжията, доставени на Киев от западните държави, няма да могат да попречат на Москва да постигне целите си в Украйна.

"Аргументи и факти" обръща внимание и на изказване на японския министър на финансите Шуничи Судзуки, че една от целите на участието му в срещата на Г-20 на министерско равнище е да лобира пред страните, които не са приели санкции срещу Русия, да го направят.

"Искаме колкото се може повече държави да участват в санкциите", цитира РИА Новости думите на Судзуки. Японският финансов министър отбеляза, че някои страни от Г-20 са се въздържали при гласуването на резолюциите на ООН срещу Русия или са били против тях. Според него е необходимо да се използва срещата на Г-20, за да "свърши работа", убеждавайки тези държави.

Судзуки не изключи възможността Русия да участва в срещата в онлайн формат. "Що се отнася до участието на Русия и Китай, всяка от тях се регистрира при индонезийското (ротационно) председателство (на Г-20). Ето защо японското правителство не може да коментира перспективите за участие на една или друга страна", подчерта той, цитиран от в. "Известия".

"Аргументи и факти" отразяват и статия на бившия чешки президент Вацлав Клаус в портала "иДНЕС" (iDNES.cz.), според която сегашното положително отношение на европейците към Украйна може да крие "омраза към Русия".

Клаус обръща внимание на факта, че в миналото украинците не са се радвали на симпатии в Европа. "Винаги съм се срамувал, когато съм виждал как чехите се отнасят към украинските, легални и нелегални, мигранти, които работят за нас", доверява Клаус.

Според него "сега всички буквално излъчват любов към Украйна и украинците". Клаус смята, че зад този "параван" се крие истинското отношение към руснаците.

Руските медии се опитват да придадат популярност на изразеното мнение на члена на комисията за сигурност и противодействие на корупцията в Държавната дума Адалби Шхагошев, според когото поканата към президента на САЩ Джо Байдън да посети Киев изглежда неразумна. Володимир Зеленски на практика въоръжи цялото население на Украйна, включително хиляди престъпници и бивши затворници, каза Шхагошев, цитиран от РИА Новости, посочвайки риска за сигурността на Байдън.

Според руския депутат, ако Киев иска да покаже на американския лидер какво се случва, той не трябва да бъде поканен в украинската столица, а "по-близо до Луганск и Донецк".

"Байдън трябва да отиде там, където се водят сражения, където украинските войски използват цивилни граждани като жив щит. Там той ще види дали Русия казва истината или не", обясни Шхагошев.

В. "Известия" се спира на извършени според местните власти девет обстрела с артилерия от страна на украинската армия срещу т. нар. Луганска народна република (ЛНР), при което били ранени две жени.

Освен това изданието информира, че повече от 1100 медици от Германия искат да заминат за Украйна и съседните страни, за да помогнат на болните и ранените. Това заявил пред  медиите от Редакционснецверк Дойчланд председателят на асоциацията Клаус Райнхарт.

Фотокореспондент на в. "Комсомолская правда" разказва за изненадалото го празнуване на Цветница, на което попаднал в обсадения от руските войски Мариупол, сред непрекъснати мощни взривове от артилерийски снаряди край импровизирана трапеза в един двор.. Фоторепортажът показва лъч надежда по лицата на хората на фона на разрушени жилища и черкви, недостиг на храна и вода и пресни гробове.

#Русия #Джо Байдън #Киев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"