Русия: Има опасност от "непреднамерени инциденти" в Арктика

Русия: Има опасност от "непреднамерени инциденти" в Арктика
A A+ A++ A

Русия е притеснена от засилената активност на НАТО в Арктика и вижда опасност от "непреднамерени инциденти" в региона, каза Николай Корчунов, който е председател на Комитета на висшите служители на Арктическия съвет, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Миналия месец Финландия и Швеция, които обмислят възможността да се присъединят към НАТО, проведоха отдавна планирани съвместни учения с алианса, отбелязва Ройтерс.

Според Корчунов освен рискове за сигурността, подобна активност може да нанесе и екологични щети в Арктика.

В четвъртък заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев предупреди НАТО, че ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, Русия може да разположи ядрени оръжия и хиперзвукови ракети в Калининградска област, припомня Ройтерс.

Освен това Корчунов предупреди Запада, че опитите за създаването на алтернативен формат на Арктическия съвет ще имат негативни последици. По думите му това ще доведе "само до създаването на разделителни линии и ще усили центробежните тенденции, от което ще пострадат колективните принципи, въз основа на които се вземат решенията в Арктическия регион“.

Корчунов обясни, че наложилото се прекъсване на работата на Арктическия съвет "се отразява негативно на работата за увеличаване на благополучието на населението в Арктика и най-вече на коренните северни народи, чиито представители имат статут на постоянни участници в тази организация".

На 3 март всички страни от Арктическия съвет с изключение на Русия излязоха с писмено изявление, с което се отказват от участие в заседанията, които се провеждат под председателството на Русия. Решението им беше свързано със ситуацията в Украйна.

Арктическият съвет е междуправителствена организация на арктическите страни. В нея влизат Дания (заедно с Гренландия и Фарьорските острови), Канада, Финландия, Исландия, Норвегия, Швеция, Русия и САЩ. Миналата година Русия пое ротационното председателство на организацията от Исландия. Срокът на председателството е две години.

#Русия #Арктика #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »