Депутатите гласуваха втора амнистия за незаконните строежи

Депутатите гласуваха втора амнистия за незаконните строежи
Предложението беше направено от председателя на парламентарната комисия по регионално развитие Любен Татарски, според когото, ако промяната не стане факт, трябва да се срути половин България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Втора амнисития за незаконни строежи гласуваха депутатите в четвъртък.

Според промените в Закона за устройство на територията, прието на второ четене, строежи, изградени до 31 март 2001 г., без строителни документи не подлежат на премахване, предаде БГНЕС.

Тези строежи могат да бъдат предмет на прехвърлителна сделка след представяне на удостоверение от органите, които са овластени да одобряват съответните инвестиционни проекти, че строежите са търпими.

Узаконяването на строежите започва по заявление от собственика до органа, който е издал или е следвало да издаде разрешението за строеж, подадено в едногодишен срок от влизането в сила на този закон.

В едномесечен срок от постъпване на заявлението длъжностните лица от общинската администрация съставят констативен акт за установяване на незаконното строителство, въз основа на който органът изисква необходимите документи и определя срок за представянето им.

За незаконно извършените строежи в съсобствени недвижими имоти и в етажна собственост, които са допустими за узаконяване и могат да се ползват самостоятелно, актът за узаконяване може да бъде издаден на името на всички съсобственици, съответно собственици в етажната собственост, ако те не са възразили срещу незаконния строеж по време на извършването му. В този случай споровете относно правата върху узаконения строеж се решават по общия исков ред.

Узаконяването се състои в съгласуване на инвестиционен проект - заснемане за узаконяване, привеждане на строежа в съответствие със съгласувания проект, заплащане на дължимите глоби и такси и издаване на акт за узаконяване.

Първата строителна амнистия на незаконните строежи беше обявена през 2001 г. и действаше до средата на 2003 г.

До този срок се даваше възможност на всички, които не са успели да узаконят строеж или преустройство, направени до 7 април 1987 г., да си изкарат т.нар. удостоверение за търпимост.

Сега това се дава и за обекти, построени до 31 март 2001 г., когато е влязъл в сила Законът за устройство на територията.

Законодателната промяна беше предизвестена миналия месец от регионалния министър Лиляна Павлова.

Предложението беше направено от председателя на парламентарната комисия по регионално развитие Любен Татарски (ГЕРБ) и подкрепено от браншовата камара на строителните фирми.

По думите му в цялата страна има незаконно строителство и ако промяната не стане факт, трябва да се бутне половин България. Той допусна, че от амнистията ще се възползват и хората, които масово остъклявали балкони. За тях удостоверението се изкарва от кметството.

Депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски заключи, че с приемането на този закон ще продължи възпроизводството на незаконното строителство в България.

Народният представител Ремзи Осман от ДПС предложи отпадане на този текст, но при гласуване на депутатите то бе отхвърлено. Това ще е първият парламент, който ще узакони незаконно строителство, заяви той.

Промяната в закона ще влизe в сила 3 месеца след публикуването в „Държавен вестник", което вероятно ще стане идната седмица.

#Закон за устройство на територията #незаконно строителство #етажна собственост #недвижими имоти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"