Ще падне ли Мариупол?

Ще падне ли Мариупол?
A A+ A++ A

Володимир Зеленски заплаши с край на преговорите с Русия, ако украинските войници, които бранят Мариупол, бъдат убити. Според него руската армия надали ще остави представителите на батальона "Азов" живи.

Украинският президент Володимир Зеленски заплаши с край на преговорите за мир с Русия, ако украинските войници, които бранят Мариупол, бъдат убити. Той определи подобен развой като "задънена улица" и за двете страни, защото "ние не преговаряме нито за нашата територия, нито за нашите хора", заяви Зеленски в интервю за украинска медия.

Зеленски за "Азов": Не мисля, че ще ги оставят живи

До момента няма индикации, че преговорите ще доведат до прекратяване на огъня. "Ако трябва да бъда честен, нямаме доверие в преговорите за Мариупол", каза Зеленски. Според украинския президент руските войници се отнасят различно към отделните украински части. "Там има военни, които те напълно мразят, и не мисля, че ще ги оставят живи", заяви Зеленски по адрес на ултранационалисткия батальон "Азов".

Според руското министерство на отбраната украинските части са почти напълно изтласкани от Мариупол. Министерството вече обяви в средата на изминалата седмица, че руските войски са поели пълен контрол над пристанището в Мариупол. Градът е напълно обграден от руски войски от началото на март. Руската страна твърди, че украинците са загубили над 4000 военнослужещи в града. Това съобщение не може да бъде потвърдено от независими източници.

Русия призова украинците в Мариупол да се предадат

Москва твърди, че последните украински бойци в Мариупол се намират в стоманодобивния завод "Азовстал". Руската армия отново призова украинските сили в Мариупол да се предадат. Като се има предвид "катастрофалната ситуация" в стоманодобивния завод "Азовстал", на обсадените украински бойци и "чуждестранните наемници" беше предложено да прекратят военните действия и да свалят оръжията си в неделя сутринта, гласи изявление на руското министерство на отбраната. Животът на всички, които свалят оръжията си, е гарантиран, твърдят от Москва.

Мариупол е най-големият град между анексирания от Русия Кримски полуостров и проруските сепаратистки райони. С превземането на пристанищния град руските войски ще установят сухопътна връзка между двете области и ще ограничат достъпа на Украйна до Азовско море.

Източник: Дойче веле

#войната в Украйна #Мариупол #Зеленски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"