Капитанът на "Царевна": Да живееш в тази атмосфера на бойни действия е трудно

Капитанът на "Царевна": Да живееш в тази атмосфера на бойни действия е трудно
A A+ A++ A

Да бъдеш в тази обстановка не е много леко,  да живееш в тази атмосфера на бойни действия е трудно. Това каза капитанът на кораба „Царевна“ Павел Павлов  пред бТВ.

„Аз се чувствах като един страничен наблюдател, просто се молех всичко да се размине мирно, да не пострада никой човек. Винаги е имало опасности, не знаеш какво може да се случи – откъде кой гърми, откъде идват снаряди. Но като цяло премина по-тежката част. Основното място на екипажа беше ниско долу в кораба, дори под нивото на водата, за да бъдем в безопасност“.

Емоционално всеки от екипажа по различен начин реагираше, аз като капитан се мъчех да успокоявам хората, допълни Павлов. „Много ги затрудняваше това, че нямахме интернет, нямахме телевизия, нямахме достъп до ежедневна комуникация. От компанията организираха периодически срещи със семействата на екипажа.“

„Никой не се е качвал на борда, да ни заплашва от която и да е страна“. Така отговори капитанът на въпрос на водещата, че е имало информация за завземане на кораба от бойци на „Азов“. „Безопасната евакуация предвижда от кораба екипажът да се качи веднага на превозно средство, след като слязат от кораба. Но такова превозно средство нямаше как да дойде на пристанището.  Районът на пристанището е зона, в която не се знае кой откъде може да открие огън.“

„Един от нашите колеги реши на своя отговорност да напусне кораба, явно му е дошло в повече емоцията, обясни Павлов. „Направихме връзка с офиса, предупредихме. И те ни казаха да изчакаме, но той категорично отказа. Излезе и се върна с информация, че военните са му казали, че има един час да се евакуират хората от кораба. И те много бързо излязоха с бяло знаме, с малко багаж. Беше безопасен пътят, който изминаха, аз ги проследих до края. С българските власти държим връзка още от 13 март. Но целият район беше под обстрел и затова никой не излизаше повече от 15 дни. Когато имаше възможност от Външно министерство да организират евакуация, обстановката в пристанището беше много опасна и затова никой не посмя да излезе“.

Не сме се чувствали изоставени от българската държава, защото сме имали ежедневен контакт, с премиера също многократно сме говорили, допълни капитанът.  „Едва последната седмица започна да има някакво затишие и колегите добиха самочувствие да излязат“.

Относно евакуираните моряци, аз информация получавам от офиса как е движението им и от Външно министерство, те ме информират докъде са стигнали, знам че са живи и здрави, категорично заяви капитанът. „Аз съм на кораба, защото той е жив, чакаме да се разчисти коридор, за да го изведем. Всеки се страхува, но все пак има някаква отговорност и към кораба, и към работодателите. Тежка е капитанската шапка, както се казва. Смятам да издържим достойно. Хората са с устойчиво поведение, които са тук,  имаме надеждата всичко да завърши добре и да се приберем живи и здрави в България“.

Снимка: maritime.bg

#Павел Павлов #бойни действия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »