До 24°С днес, за Цветница - студ и сняг

До 24°С днес, за Цветница - студ и сняг
A A+ A++ A

Днес до обяд времето в страната ще е предимно слънчево. Очакваните максимални температури ще са между 18-21°С. Най-високи ще са те в Горнотракийската низина  и района на Русе - до 23-24°С. 

 

Следобед облачността от югозапад постепенно ще се увeличи, но ще е предимно средна и висока. Валежи от дъжд очакваме в късните следобедни часове и вечерта, като на отделни места, главно в западната и централна половина от страната, ще паднат проливни дъждове. Очакваме да се образуват и гръмотевични бури, възможни са и градушки. Вятърът ще се ориентира от северозапад, а в Дунавската равнина ще се усили до умерен. Температурите все още ще са високи. 

На картата сме показали районите , където вероятност  за развитие на гръмотевични бури е висока.

Времето в планините ще е подходящо за туризъм и зимни спортове, но до обяд. В следобедните часове очакваме да се развива купесто-дъждовна облачност. Очакваме да завали дъжд, а над 2100 метра надморска височина - и сняг. Вятърът ще бъде умерен от северозапад и с него температурите ще се понижават. 

Денят по Черноморието ще започне със слънчево време. След обяд ще се появи разкъсана средна и висока облачност, но валежи не се очакват. Ще духа слаб до умерен юг-югоизточен вятър. Максималните температури ще бъдат от 18°-21°С. Следобед дневният бриз ще се усили и температурите ще се понижат до 15-17°С.

Времето в София – През нощта срещу събота в столицата ще се задържи предимно ясно и тихо. През деня ще е слънчево и повишението на температурите ще продължи. Следобед ще се появи разкъсана средна и висока облачност, а до вечерта на отделни райони в Софийската котловина е възможно да превали и прегърми. Минималните ще са около 1-2°С, а максималните - до 22°С. 

Времето в Балканите - През следващите 48 часа Западните Балкани ще попадат под влиянието на приближаващ средиземноморски циклон. След обяд над Западните Балкани ще започне увеличение на облачността, което до вечерта ще обхване западната половина от полуострова. Ще започнат значителни валежи от дъжд, като в Хърватска, Босна и Херцеговина, Черна гора и Северна Сърбия ще вали дъжд, а в Динарските планини и по високите полета - и сняг. Над югоизточната половина от полуострова ще бъде слънчево и топло. Температурите ще се повишат и на много места ще се около нормата за април.

Предупреждение за опасно време –MeteoBalkans

Жълт код: Издаваме за гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-25л/кв.м. Валежите в страната ще са предимно в следобедните часове и ще са на изолирани места.  

Оранжев код: Валежите на много места ще са значителни, а по-късно през деня - повсеместни и обложни. Те ще са придружени от силни пориви на вятъра и силна гръмотевична дейност. Бурите могат да носят и дребна градушка. Очакваните валежи за целия период ще достигнат до 25-60 л./кв.м. 

Предупреждение за сняг

За планините е издадено предупреждение за очаквани интензивни валежи от сняг. Снеговалежите ще са придружени от силни пориви на вятъра. Моделите показват, че снежната покривка може да надмине 10-20 см. Предупреждението е отбелязано на картата с тъмносин цвят.

По-слаби валежи от сняг очакваме в районите със светлосин цвят, като снежната покривка там ще достигне до 10 см.

Източник: Meteobalkans

#прогноз за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници