Страхотия! Потъналият крайцер "Москва" може да е носил ядрени бомби

Страхотия! Потъналият крайцер "Москва" може да е носил ядрени бомби
A A+ A++ A

Има много въпросителни относно потъването на ракетният крайцер "Москва" - перлата в короната на руския флот. Кремъл твърди, че човешка грешка и буря са причинили загубата на плавателния съд, докато Украйна казва, че нейните ракети са потопили кораба.

Все още не е напълно ясно коя от двете версии е истина и коя - измислица. Появиха се обаче съмнения, че "Москва" може да е носил ядрени бойни глави на борда си. Украинският индустриален портал Defense Express съобщава, че крайцерът "Москва" може да има ядрени бойни глави. Крайцерът Москва носи 16 ракети Р-1000 Вулкан, които могат да бъдат въоръжени с ядрени бойни глави с мощност до 350 килотона. Не е ясно обаче дали ядрени бойни глави винаги присъстват в инсталацията или те се поставят там само по специална поръчка.

Крайцерът "Москва" е част от силите за постоянна готовност на Черноморския флот, така че трябва да може бързо да излиза в открито море за изпълнение на бойни задачи. Презареждането на бойните глави на ракетата P-500/1000 е трудоемка задача и трябва да се извършва само в базата.

В момента не е известно съотношението на броя на ядрените бойни глави към конвенционалните бойни глави на руските крайцери.

Освен това крайцерът може да носи и други ядрени оръжия – ракети за системата Fort, която е корабен аналог на С-300. По съветско време няколко от тях редовно са били на борда на 64 ракети от тази система.

Според Defense Express в краткосрочен план няма риск от възможна експлозия на тези ракети в случай на потъване на крайцера. Както подчертава порталът, в момента има около 10 ядрени реактора, около 10 торпеда и около 20 балистични ракети на дъното на моретата и океаните, повечето от които се озоват там в резултат на аварии на съветски кораби, случили се от 60-те години на миналия век до 1980-те години.

Мхайло Самус, директор на военен мозъчен тръст в Лвов, Андрий Клименко, редактор на Black Sea News, и украинският вестник Defence Express предупредиха днес, че "Москва" е проектирана да носи ядрени бойни глави, които биха могли да се монтират в носовата част на свръхзвуковите ѝ ракети Р-1000, предназначени за унищожаване на американски самолетоносачи.

На борда на "Москва" може да е имало ядрени бойни глави - две единици“, каза Самус, а Клименко призова другите черноморски държави - Турция, Румъния, Грузия и България - да настояват за обяснение - къде са тези бойни глави, къде са били те, когато боеприпасите са се взривили.

#крайцер #крайцер Москва #ядрени бойни глави

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »