С данъка върху лихвите ГЕРБ щяла да стимулира инвестициите

С данъка върху лихвите ГЕРБ щяла да стимулира инвестициите
Менда Стоянова обяви, че ако се стигне до отказ от въвеждане на данъка, ще трябва да се коригират приходната и разходната част на бюджета със 120 млн. лв. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С въвеждането на данък върху доходите от лихви по депозити ГЕРБ ще стимулира инвестициите, коментира председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова.

10-процентният данък върху лихвите по депозитите беше предложен на Народното събрание от Министерския съвет по идея на финансовия министър Симеон Дянков.

На практика ще се облагат и лихвите по депозитите на българите в банки в рамките на страните от ЕС или от Европейското икономическо пространство.

Очакванията са този данък да доведе до допълнителни приходи за бюджета от 120 млн. лв., като по думите на финансовия министър Симеон Дянков целта е да се възстанови равнопоставеността между хората, а не да се търси силен фискален ефект.

„С въвеждането на данък върху доходите от лихви по депозити управляващите изравняват режима за физическите лица с този за фирмите. При сегашния режим държавата стимулира влагането на парите в банка вместо в икономиката“, обясни Менда Стоянова в интервю за БНТ.

По думите й от общо 34 млрд. лв. депозити на физически лица в банки голяма част са за по над 100 000 лв.

„Това означава, че или богати хора получават доход от лихви без облагане и живеят от тази инвестиция, или фирмени пари се изнасят по сметка на техните собственици, за да се избегне облагането“, обясни Менда Стоянова.

„Трябва да се уеднакви облагането на всички доходи и да има равнопоставеност. Всеки да прецени какво да прави - ако купи имот и го даде под наем, би получил доход, който се облага. Тоест при сегашния режим ние стимулираме влагането на парите в банка вместо в икономиката“, поясни депутатът от ГЕРБ.

Стоянова се позова на изследването на НЦИОМ от сряда, според което 60% от хората са затруднени да си плащат сметките, а това по думите й означава, че вероятно нямат и сметки в банка, иначе не биха допуснали да задлъжнеят.

Менда Стоянова пресметна, че при влог от 1000 лв. при 4% годишна лихва данъкът ще е 4 лв.

Председателят на бюджетната комисия каза още, че ако се стигне до отказ от въвеждане на данъка, ще трябва да се коригират приходната и разходната част на бюджета със 120 млн. лв.

„Не виждам ужасяващите последици от въвеждането му, за които говори опозицията, но на нея това й е работата - да критикува управляващите“, посочи Менда Стоянова.

#ГЕРБ #Менда Стоянова #депутат от ГЕРБ #банкова система #Министерски съвет #Закон за ДДС #Министър на финансите #Симеон Дянков #данък върху лихвите по депозити #лихви #данък #депозити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »