МОН съобщи ще удължава ли учебната година

МОН съобщи ще удължава ли учебната година
A A+ A++ A

За децата с пропуски в знанията се предвиждат индивидуални занятия с учителите

Настоящата учебна година няма да бъде удължавана. Това заяви образователният министър Николай Денков. Заради трудности в онлайн обучението миналата година, вторият срок беше удължен с една седмица за децата от 1-ви до 3-ти клас и с две седмици за децата от 4-ти до 6-ти клас. Сега обаче за децата с пропуски в знанията се предвиждат само индивидуални занятия с учителите, информира NOVA.

Първокласникът Дамян е със специални образователни потребности. Уроците от вкъщи по време на извънредната обстановка са били истинско предизвикателство, казва баба му.

„Онлайн обучението беше изключително трудно - опитваше се да пипа непрекъснато всичките си съученици. След това учим отделно. През тази ваканция успяхме да наваксаме по математика, защото просто не му се отдава”, споделя Детелина Кръстева.

Тази година не са предвидени допълнителни седмици обучение за малките ученици в края на втория срок, заяви министърът на образованието.

„По-скоро ще използваме тези две седмици за наваксване на индивидуалните пропуски на децата. Остава тази възможност - да се анализира какви са проблемите на всяко дете и да се работи индивидуално или на малки групи”, обясни министър Денков.

Така, ако нямат нужда от допълнителни уроци, малките ученици от 1-ви до 3-ти клас ще завършат годината на 31-и май. Децата от 4-ти до 6-ти клас ще учат до 15-и юни. А до най-късно в класните стаи ще останат големите ученици от 7-ми до 11-и клас - 30-и юни.

В столичното 140-о училище вече са направили организация за индивидуални уроци след официалното изтичане на втория срок.

„Имаме уговорка с нашия колектив, че по всяко едно време, който има нужда от каквито и да е допълнителни консултации, уточнения, са добре дошли - с родителите, ако е необходимо. Ако трябва индивидуално, ако са по-големи децата”, каза директорът на 140 СУ "Иван Богоров" Мая Зафирова.

По подобна схема ще работят и в благоевградската гимназия "Гоце Делчев". Учениците в Благоевград бяха сред децата в страната, прекарали най-много време в онлайн уроци по време на двата учебни срока.

„Изготвят колегите планове за действие и имаме утвърден график за консултации по всеки един учебен предмет. Учениците имат възможност да остават след училище, да се подготвят допълнително. Те оценяват, че в по-малка група може да се работи по-спокойно”, казва Димитрина Иванова, която е директор на ПГТЛП "Гоце Делчев" - Благоевград.

И докато краят на тази учебна година вече е ясен, то началото на следващата все още се обсъжда, допълни образователният министър.

#Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"