БСП е готова да ревизира участието си в правителството, ако...

БСП е готова да ревизира участието си в правителството, ако...
A A+ A++ A

БСП е готова да ревизира участието си в правителството, ако досегашната позиция по отношение предоставяне на военна помощ за Украйна бъде променена. Това заяви от парламентарната трибуна Кристиан Вигенин в декларация от името на парламентарната група на левицата.

„Искам ясно да кажа - БСП подкрепя всички аспекти на помощта за Украйна без доставка на смъртоносни оръжия и боеприпаси. Това е червена линия и сме благодарни на партньорите, че досега се съобразяват с тази разумна и отговорна позиция”, добави Вигенин.

Според БСП е в интерес на страната ни да подхожда предпазливо и умерено.

„В интерес на България е правителството да не създава излишни притеснения и напрежение. Ако тази позиция бъде ревизирана, сме готови да ревизираме нашето участие в правителството”, обяви той.

Депутатът посочи, че Европейската комисия е решила да предостави военна и хуманитарна помощ по линия на европейския механизъм  за подкрепа на мира и само част от средствата са за военни доставки. „България не плаща за оръжия за Украйна, министърът на външните работи ще информира по тази тема народните представители в петък”, подчерта Кристиан Вигенин.

Той беше категоричен, че от България не е излязъл нито един куршум за Украйна, нито като платена доставка на оръжие, нито като хуманитарна или военна помощ.

„Народен представител от БСП няма да гласува за такова решение, министър на БСП няма да постави подписа си под решение в тази посока”, заяви представителят на левицата.

Вигенин посочи, че в условията на реални заплахи за сигурността, не толкова военни, колкото свързани с енергийните доставки, засилен поток от бежанци, правителството предприема необходимите действия да запази, както вътрешната стабилност, така и международния авторитет на страната.

„В условия на война и нарастващи заплахи обаче има политически формации, които вместо да помагат за консолидиране на обществото, правят точно обратното - създават напрежение, разпространяват лъжи, дълбаят разделителни линии - дали това ги прави по-популярни е рано да се каже, но че така България става по-уязвима и слаба е безспорно”, се казва в декларацията.

„Обръщаме се към всички да подходим държавнически към предизвикателствата пред нас - и управляващи, и опозиция”, призова Вигенин.

Според социалистите вторачването във въпроса за военната помощ за Украйна е необяснимо. По думите му, няма външен натиск над страната ни да изпрати военна помощ. Затова БСП призовава тази тема да бъде свалена от обществения дебат, за да се пренасочи фокусът към далеч по-важни проблеми.

„Очакваме правителството да предложи цялостен пакет за помощ на Украйна и на цивилното население, който да бъде разположен така във времето, че да бъде поносим за нас и полезен за Украйна. Ще очакваме българското правителство да участва активно в дискусиите за възстановяване на страната като се фокусираме върху районите с преобладаващо население с етнически българи”, декларират от социалистическата партия.

От левицата очакват също в най-скоро време да бъде възстановено дипломатическото присъствие на България в Киев и Одеса, след оценка на риска от службите, както и кабинетът да представи по-цялостен план за мерките по отношение на бягащите от войната у нас.

„В България вече има около 80 хил. бежанци, но потокът може да се засили, ако войната стигне до Одеса”, отбеляза Вигенин.

Според БСП трябва да се търсят и възможности децата на бежанците да продължат образованието си, трябва да се помогне на учениците да следват украинската онлайн учебна програма. Най-важно, според партията, е да се предвиди ефектът на санкциите и контрасанкциите. Вигенин призова към разум, спокойствие, за поведение, съобразено с условностите на момента.

„В тези критични моменти трябва да бъдем преди всичко българи и после партийци”, завърши декларацията Кристиан Вигенин.

#БСП #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »